New
New
Lesson 3 of 6
  • Year 8

Create and lead a competition

I can create and lead a competition that is balanced and inclusive.

Lesson 3 of 6
New
New
  • Year 8

Create and lead a competition

I can create and lead a competition that is balanced and inclusive.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: land the ball close to the target, releasing at the lowest point of the underarm swing with a slight wrist flick.
  2. Think: ensuring an activity is accessible to all participants is fundamental to creating an inclusive competition.
  3. Feel: creating an inclusive game where all players are active builds a culture of inclusion and belonging.
  4. Connect: seeking the voices of all participants in creating a competition makes everyone feel included and valued.

Keywords

  • Inclusive competition - ensuring all participants can compete fairly and succeed in a supportive environment

  • Equity - giving everyone what they need to be successful

  • Planning - organising the activity, setting rules and scheduling for a smooth competition

Common misconception

Target games must be played against people of similar ability or previous experience for it to be a fair competition.

Conditions can be put on specific players in target games to balance the competition, regardles of their ability or previous experience.


To help you plan your year 8 physical education lesson on: Create and lead a competition, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Encourage all pupils to embrace any extra/new challenge they may face in an attempt to balance a competition as it will enable them to make more progress. Introduce a scoring support and challenege system. E.g if a player needs support, they start at -4 points, to challenge a player start at +5.
Teacher tip

Equipment

10+ hoops, 20+ cones, a selection of bean bags, tennis balls, wind balls, handballs, footballs etc.

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How should you respond if the level of challenge is too high in a team game?

give up
Correct answer: work together
blame others

Q2.
How can you show respect after a competition?

Correct answer: shake opponents hands
walk away
argue with officials

Q3.
If a competition is too easy, what will the impact on the rate of learning be?

Correct answer: decrease
increase
stay the same

Q4.
Adapting the rules to make it harder for a team finding it easy is called:

cheating
unfair
Correct answer: balancing competition

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What should you do if your throw falls short of your target?

decrease power
Correct answer: increase power
give up

Q2.
To show good sporting behaviour, what can you do if an opponent plays a good shot?

Correct answer: say well-done
be annoyed
ignore it

Q3.
When your opponent is having a throw, what should you do?

shout
make them laugh
Correct answer: be silent

Q4.
What are features of an inclusive competition?

tense and stressful
Correct answer: fair and supportive
negative and discouraging