Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How to manage competition, in victory or defeat

      Lesson details

      Learning outcome

      I can regulate my emotions and be gracious, regardless of the outcome.

      Key learning points

      1. Move: use your arms and legs to slide or pivot on the floor to reach the ball quickly.
      2. Move: to set, gently push the ball upwards using your fingers, without carrying or holding the ball.
      3. Think: sending the ball to parts of the court that are free from opponents will increase the chances of winning rallies.
      4. Feel: regulating emotions during competition can make it a more positive experience for you and your opponents.
      5. Connect: being gracious shows respect, builds positive relationships and promotes a healthy, supportive environment.

      Keywords

      • Emotional regulation - controlling your emotions effectively, staying calm and focused in stressful or challenging situations

      • Gracious - showing kindness, respect and humility whether you win or lose, acknowledging others' efforts

      • Humility - the quality of being modest, respectful and not seeking excessive attention or praise

      Common misconception

      Upper body strength is the primary fitness component required for seated volleyball.

      Core strength is fundamental to play seated volleyball effectively as it enables players to maintain their body position in the preparation and executon of skills throughout the game.

      Teacher tip

      Gym balls add fun and excitement to practices. However, it increases the demand on core strength. Judge this balance accordingly to maximise engagement.

      Equipment

      balloons; volleyballs; gym balls; badminton nets (or benches to create a barrier)

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How should you react to a teammate who makes a mistake?

      Correct answer: reassure them
      laugh
      ignore it

      Q2.
      What impact will placing blame on a teammate have on them?

      build confidence
      feel valued
      Correct answer: increase anxiety

      Q3.
      How can you help someone who keeps breaking the rules?

      blame them
      shout
      Correct answer: explain the rules

      Q4.
      What can we do after a competition?

      ignore everyone
      complain
      Correct answer: acknowledge good play

      4 Questions

      Q1.
      What is a trait of an MVP?

      Correct answer: supportive
      arrogant
      critical

      Q2.
      What should teams do to ensure everyone is included in rallies?

      try hard
      Correct answer: rotate positions
      play to win

      Q3.
      How should you respond if you win a point/game?

      laugh at opponents
      show off
      Correct answer: be respectful

      Q4.
      What part of the body gives the most control when setting the ball?

      Correct answer: fingers
      clenched fist
      foot

      To help you plan your 8 physical education lesson on: How to manage competition, in victory or defeat, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...