New
New
Lesson 6 of 6
  • Year 9

Game play and match practice

I can play recognisable points, adjust tactics as a doubles pairing and umpire a game.

Lesson 6 of 6
New
New
  • Year 9

Game play and match practice

I can play recognisable points, adjust tactics as a doubles pairing and umpire a game.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: reducing the speed on second serves, increases the probability of getting it in.
  2. Think: understanding that if the score has been tied at 30-all, you need to win 2 consecutive points to win the game.
  3. Think: knowing how to take control of the game when you are serving, increases the chances you will win the point.
  4. Feel: controlling your emotions and managing risk in shot selection is required to maintain effective performance.
  5. Connect: working together in pairs, over time, builds strong bonds through respect and empathy.

Keywords

  • Set - a player needs to win 6 games with a 2 game lead to win a set

  • Break point - when the player receiving serve is 1 point away from winning the current game (i.e. breaking the serve)

  • Tie-break - a special game played to determine the winner of a set if the score reaches 6-6

Common misconception

Every point is equally important in tennis.

Break point and other points to the advantage side are far more important to avoid losing a game on your own serve or winning/losing a game respectively. In the 2019 Wimbledon final, Federer won 14 more points than Djokovic, but lost the match.


To help you plan your year 9 physical education lesson on: Game play and match practice, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Consider using multiple lessons to play a longer tournament.
Teacher tip

Equipment

1 tennis ball per pupil; 1 tennis racket per pupil; tennis posts and nets

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is it called when you perform a small hop before your opponent hits the ball?

a set shot
Correct answer: a split step
a lunge

Q2.
Why should you perform a split step?

Correct answer: speed up reactions
slow down reactions
to get low

Q3.
What is the risk of playing at the net, if your partner is on the baseline?

hit with ball
Correct answer: big diagonal gaps
miss drop shots

Q4.
Which of the following is most important for effective doubles play?

1st serve consistency
accurate volleys
Correct answer: communication

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is it called when you win 6 games with a 2 game lead?

a match
Correct answer: a set
deuce

Q2.
What is played if you reach 6-6 in a set?

a set point
a break point
Correct answer: a tie-breaker

Q3.
How many points is a tie-breaker typically played to?

5
6
Correct answer: 7

Q4.
Which is the most nerve racking point that requires control of your emotions and careful shot selection?

Correct answer: break point
advantage in
deuce