New
New
Lesson 3 of 6
  • Year 9

Serving and returning

I can perform a basic overarm serve to start a rally and enjoy game play.

Lesson 3 of 6
New
New
  • Year 9

Serving and returning

I can perform a basic overarm serve to start a rally and enjoy game play.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: throwing the ball up high and just in front of the head with the non-racket hand requires accuracy and control.
  2. Move: rotating the forearm and snapping the wrist helps bring the ball down into court.
  3. Think: understanding the importance of a continental or chopper grip to ensure control and versatility when serving.
  4. Feel: commitment and patience is required to learn a new and complex skill.
  5. Connect: working with others to practise independently in small groups supports improvement.

Keywords

  • Net - when the ball hits the net but goes over.

  • Second serve - you get two attempts to get the serve in on each point in tennis

  • Double fault - both serves fail to land in the court so you lose the point

Common misconception

Pupils think they have to hit the serve as hard as possible to be effective.

Placement, spin and consistency are far more important when learning to serve.


To help you plan your year 9 physical education lesson on: Serving and returning, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Get pupils working in small groups of similar ability/expereince so they can switch partners regularly and progress to more challenging activities as soon as they are ready.
Teacher tip

Equipment

1 tennis ball per pupil; 1 tennis racket per pupil; tennis posts and nets; floor markers (lines and spots) to divide the space and create targets

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Where do you place your non-dominant hand when hitting a double handed backhand?

bottom of grip
Correct answer: above dominant hand
below dominant hand

Q2.
What shape should your groundstroke swing be?

Correct answer: C-shape
U-shape
O-shape

Q3.
What does bilateral movement require?

balance
power
Correct answer: coordination

Q4.
To where should you move in between shots?

the tramline
Correct answer: the middle
the service line

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which of the following is least important to consistent serving?

placement
Correct answer: power
spin

Q2.
What happens if the serve hits the net and then goes over and lands in the tramline?

replay the point
Correct answer: it's out
it’s in

Q3.
What is the score if you are serving but losing 3 points to 2?

40-30
Correct answer: 30-40
15-40

Q4.
What is the best grip for control and versatility when serving?

eastern grip
semi-western grip
Correct answer: continental grip