New
New
Lesson 1 of 6
  • Year 9

Parkour and fundamental techniques

I can perform and link together a range of vaults over obstacles showing control and fluidity.

Lesson 1 of 6
New
New
  • Year 9

Parkour and fundamental techniques

I can perform and link together a range of vaults over obstacles showing control and fluidity.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: linking step vaults and lazy vaults smoothly requires technical skill, body control and awareness.
  2. Move: vaults are performed with a fluid, smooth and continuous motion.
  3. Think: being confident performing step vaults and lazy vaults is essential before attempting a thief vault.
  4. Feel: resilience is built through attempting skills you've never tried before and embracing challenges.
  5. Connect: minimising risks using constructive feedback and teamwork enhances technique.

Keywords

  • Vault - a technique used to quickly and efficiently clear an obstacle, typically by using the hands to assist the body over it

  • Thief vault - a dynamic and smooth movement used to pass an obstacle quickly by enabling a smooth exit and carrying speed

  • Fluid - a style of motion that is smooth, continuous and efficient, without unnecessary pauses or jolts

Common misconception

Pupils often take-off with the wrong foot when performing the thief vault or they take-off too close to the obstacle.

Work on take-off in isolation, focusing on taking-off with the outside foot and ensuring there is enough space between them and the obstacle to ensure continued flow through the vault.


To help you plan your year 9 physical education lesson on: Parkour and fundamental techniques, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Do not attempt the thief vault unless pupils are competent in the step vault and the lazy vault. If pupils lack confidence, revisit the year 6 parkour unit prior to accessing these lessons.
Teacher tip

Equipment

4-5 benches, 4-5 obstacles (boxes/gymnastics tables)

Content guidance

  • Additional qualification required
  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which word do we use when we travel over an obstacle using hands and legs?

Correct answer: vault
step
balance

Q2.
How can we help each other to learn new skills?

criticise each other
Correct answer: provide feedback
shout loudly

Q3.
Which attribute will help us when learning a new skill and finding it difficult?

working independently
stubbornness
Correct answer: resilience

Q4.
Which word describes linking movements seamlessly?

Correct answer: flow
balance
power

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
With what sort of action should vaults be performed?

with one hand
slow with pauses
Correct answer: smooth and continuous

Q2.
How can we minimise risks and develop good technique when working with others?

only identify errors
Correct answer: provide constructive feedback
avoid new skills

Q3.
Which hand do you place on the obstacle first when performing a thief vault?

Correct answer: inside hand
either hand
outside hand

Q4.
Which leg should swing over the obstacle first when performing a thief vault?

Correct Answer: outside leg, outside