New
New
Lesson 6 of 6
  • Year 9

Parkour: performing a route with obstacles

I can design and complete a parkour performance using different obstacles.

Lesson 6 of 6
New
New
  • Year 9

Parkour: performing a route with obstacles

I can design and complete a parkour performance using different obstacles.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: linking movements together seamlessly requires spatial awareness, momentum and good body control.
  2. Think: good decision making skills are required to choose the best movements to link together to create a sequence.
  3. Feel: completing challenging sequences helps you believe in your ability and develop confidence.
  4. Connect: working together and supporting each other developing sequences involves communication and respect.

Keywords

  • Route - a sequence of movements used to travel through/over obstacles, combining skill, creativity and efficiency

  • Sequence - a series of linked movements performed one after the other to travel through an environment smoothly and efficiently

  • Linking - smoothly connecting two or more movements to create a continuous flow through an environment

Common misconception

Pupils may choose obstacles that don't link well and therefore don't allow for smooth transitions.

Provide lots of route planning support and examples/advice throughout the lesson.


To help you plan your year 9 physical education lesson on: Parkour: performing a route with obstacles, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Encourage pupils to slowly walk through their routes first before performing at full speed, to check for flow, safety and realistic transitions between movements.
Teacher tip

Equipment

benches, boxes or vaulting blocks, gymnastics tables, mats, splat spots/cones/tape/chalk for markers

Content guidance

  • Additional qualification required
  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Where should toes point when performing a wall run?

horizontally
Correct answer: straight up
slightly downwards

Q2.
When performing a Wall Run, what should you imagine you are running up?

very narrow stairs
Correct answer: very large stairs
very small stairs

Q3.
What part of the foot should make contact with the wall when performing a horizontal wall run?

heel
toe
Correct answer: ball of foot

Q4.
What angle should you push off the wall when performing a tic tac?

Correct answer: 45 degrees
90 degrees
180 degrees

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What should you try to avoid when linking movements together?

fluidity
good technique
Correct answer: pauses

Q2.
What word is used to describe a series of linked movements performed one after the other, smoothly and efficiently?

Correct Answer: sequence

Q3.
Which skill will help you the most when deciding which movements to link together to create a sequence that flows?

Correct answer: good decision making
good agility
good leadership

Q4.
Which of the following is most important when trying to complete a speed route as fast as possible?

style
complexity
Correct answer: efficiency