New
New
Lesson 1 of 6
  • Year 8

Pairs throw ball fielding games

I can throw to others and at targets with accuracy and power.

Lesson 1 of 6
New
New
  • Year 8

Pairs throw ball fielding games

I can throw to others and at targets with accuracy and power.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: different situations require a range of throwing and catching techniques.
  2. Move: fielders backing up a teammate's throw avoids losing runs through overthrowing.
  3. Think: overarm throws are used for longer distances or more powerful throws, but underarm can be more accurate.
  4. Feel: perseverance is required when throwing for targets and becoming more accurate.
  5. Connect: getting opposition players out in cricket requires increased team collaboration when working under pressure.

Keywords

  • Accurate - reaching the intended target with precision

  • Target - the specific object or area you are aiming for

  • Backing up - positioning yourself to stop the ball if it misses the target

Common misconception

When throwing at a target, pupils will often think only of hitting the target and not the consequences of missing it - which often leads to losing more runs through overthrowing it.

Pupils understand the need to back up their teammate as they throw, and the need for the thrower to check that someone is backing up before throwing.


To help you plan your year 8 physical education lesson on: Pairs throw ball fielding games, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Wickets are used in this lesson, but lots of freestanding items could be used as bigger or smaller alternatives (bowling pins, tackle pads, buckets).
Teacher tip

Equipment

tennis balls, wickets, stack of cones, alternative balls

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which two types of throw are key in rounders?

high and low
Correct answer: overarm and underarm
fast and slow

Q2.
How can you adapt the speed of a throw to help someone who struggles to catch?

Correct answer: slow it down
speed it up
throw really fast

Q3.
What are overarm throws better for doing?

throwing short
Correct answer: throwing far
rolling the ball

Q4.
What is the word used for the people in striking and fielding games who try to stop the batters from scoring runs?

catchers
throwers
Correct answer: fielders

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What do we need when practicing a skill requiring accuracy?

strength
Correct answer: perseverance
luck

Q2.
When are underarm throws more useful than overarm?

Correct answer: short range accuracy
long range power
medium range height

Q3.
What is a good example of team collaboration in cricket fielding?

Correct answer: backing up
arguing
throwing without looking

Q4.
Where would a fielder go to back up a throw?

next to thrower
Correct answer: behind the target
far away