Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Heart rate response to shuttles, shadow runs and sideline challenges

      Lesson details

      Learning outcome

      I can develop tennis specific movements and skills alongside a fitness focus.

      Key learning points

      1. Move: being positioned on the balls of your feet allows you to move and change direction at speed.
      2. Think: heart rate increases with exercise intensity and maintaining it above 120 BPM enhances cardiovascular fitness.
      3. Feel: when you exercise, endorphins are released that create the feel good factor.
      4. Connect: social support and modelling behaviours help encourage maximal efforts from all.

      Keywords

      • Groundstrokes - shots hit after a bounce from the baseline

      • Cardiovascular fitness - the ability of your heart, lungs and blood vessels to efficiently deliver oxygen to the working muscles for sustained physical activity

      • Body conditioning - a full body workout that enhances overall fitness by improving strength, endurance, flexibility and coordination

      Common misconception

      Pupils think you need to be a good tennis player to participate in cardio tennis.

      The focus is on the workout rather than the execution of shots. It is about having fun while exercising. You should prioritise keeping your heart rate elevated for the whole lesson rather than great shots or winning rallies.

      Teacher tip

      Music is a great way to reinforce the high-energy and social focus of cardio tennis lessons.

      Equipment

      a tennis racket each, a bucket of balls per court (ideally low compression), floor markers, tennis posts and nets or equivalent, music

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following components of fitness is least important in tennis?

      Correct answer: maximal strength
      agility
      coordination

      Q2.
      What do you need to do to improve your general health and fitness levels?

      Correct answer: regular training
      occasional exercise
      only play matches

      Q3.
      In tennis, what is it called when you hit the ball from the baseline after it has bounced?

      Correct answer: a groundstroke
      a volley
      a smash

      Q4.
      Which of the following is least likely to be a benefit of sociable physical activity?

      improved fitness
      fun with friends
      Correct answer: improved technique

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following doesn’t happen as you exercise harder?

      elevated heart rate
      higher breathing rate
      Correct answer: decreased sweating

      Q2.
      What chemical is released during exercise that helps make you feel good?

      adrenaline
      dopamine
      Correct answer: endorphins

      Q3.
      Which component of fitness is the ability of your heart, lungs and blood vessels to deliver oxygen to the working muscles?

      Correct answer: cardiovascular fitness
      muscular strength
      agility

      Q4.
      Which of the following is the lowest priority in cardio tennis?

      fun and friendships
      Correct answer: perfect technique
      fitness

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Heart rate response to shuttles, shadow runs and sideline challenges, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...