Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Hydration and fuelling your body for exercise

      Lesson details

      Learning outcome

      I can demonstrate how keeping hydrated and fuelling my body correctly can give me enough energy to participate successfully in training.

      Key learning points

      1. Move: applying maximum effort and the correct technique leads to success.
      2. Think: knowing when to increase hydration and adapt your fuelling enables us to gain the most success from training.
      3. Feel: training feels good and is effective when correct fuelling and hydration are in place to provide enough energy.
      4. Connect: listening to peers and providing feedback on fuelling habits allows an opportunity to learn from each other.

      Keywords

      • Hydration - getting enough water into your body to keep it healthy and functioning properly

      • Fuelling - eating and drinking the right foods and liquids to give your body the energy it needs to perform well

      • Energy - the ability to perform activities and sustain effort

      Common misconception

      Underestimating the amount of water the body needs throughout the day (not just during exercise) to maintain hydration.

      The general recommendation is 2 litres of water per day, however when training, more should be consumed.

      Teacher tip

      There is a lot of content in this lesson. If your lesson is less than 60 minutes, combine learning cycles 2 and 3 by adding the fuel meters and fuel cards from cycle 3, to the cicuit activities in cycle 2.

      Equipment

      additional materials, skipping ropes, pupils own water bottles, 4 - 8 benches, central timer

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What must be completed before exercise begins?

      Correct answer: risk assessment
      a plan
      a briefing

      Q2.
      What practice sets designated areas, rules and limits to keep people safe?

      busy
      Correct answer: risk management
      legal

      Q3.
      How does creating a risk assessment for a training programme make participants feel?

      bored
      invincible
      Correct answer: safe

      Q4.
      What kind of ongoing assessment is needed if not every risk can be planned for?

      Correct answer: dynamic
      reactive
      spontaneous

      4 Questions

      Q1.
      On average, how much water should be consumed daily?

      Correct Answer: 2 litres, 2L

      Q2.
      When we exercise, what needs to happen to our water consumption?

      Correct Answer: increase, rise, go up

      Q3.
      How does training feel when correct fuelling and hydration are in place?

      Correct answer: good and effective
      easy
      challenging

      Q4.
      What can we do by sharing and reflecting on our fuelling and hydration habits?

      boost our ego
      Correct answer: learn from others
      challenge others

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Hydration and fuelling your body for exercise, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...