New
New
Lesson 7 of 12
  • Year 10

Mental health and stress management

I can master ways to deal with stress such as self-care routines and mindfulness.

Lesson 7 of 12
New
New
  • Year 10

Mental health and stress management

I can master ways to deal with stress such as self-care routines and mindfulness.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: visualisation, deep breathing and positive self-talk help us to push through challenging exercises.
  2. Think: stress affects the body by increasing muscle tension and heart rate, reducing the effect of training.
  3. Feel: mindfulness can help you feel more focused, calm and in tune with your surroundings.
  4. Connect: using positive self-talk to motivate your peers is powerful and helps create a culture of support and effort.

Keywords

  • Stress - feeling overwhelmed or worried

  • Self-care - taking care of yourself to stay healthy

  • Mindfulness - being aware of the present moment

Common misconception

Some pupils may struggle to believe the impact your mindset can have on performance.

Your mindset can be the difference between giving up and persisting, through the use of mindfulness, visualisation and positive self talk anything is possible.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Mental health and stress management, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

If you don't have confidence or experience in delivering this kind of content, use the additional materials to guide you.
Teacher tip

Equipment

additional materials, floor matts, music box, white boards and pens

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Who would find flexibility training most useful?

golfers
gymnasts
Correct answer: everyone

Q2.
Which is a benefit of flexibility training?

Correct answer: prevents injury
reduces weight
increases strength

Q3.
What should we use to guide our movement and increase the depth of our stretches?

the music
Correct answer: our breath
our partner

Q4.
What should we try to sense in our body to identify where stretching is really needed?

pain
Correct answer: tightness
supple areas

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What positive techniques can we use to help push us through challenging exercises?

Correct answer: visualisation, breathing, positivity
momentum and effort
ignore pain

Q2.
How does stress affect the body?

energises it
Correct answer: increases muscle tension
paralyses it

Q3.
What can we use to feel more focused, calm and in tune with our surroundings?

Correct Answer: mindfulness, visualisation, deep breathing, positive self-talk

Q4.
Using self-talk can be a powerful way to motivate our peers but what must it be?

Correct Answer: positive, encouraging

Additional material

Download additional material