New
New
Lesson 1 of 12
  • Year 10

Planning a training programme

I can plan a training programme using suitable training methods and progressive overload.

Lesson 1 of 12
New
New
  • Year 10

Planning a training programme

I can plan a training programme using suitable training methods and progressive overload.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: challenging ourselves to work at our maximum level, without compromising technique, will help prevent injury.
  2. Think: applying progressive overload throughout a training programme will provide challenge and decrease boredom.
  3. Feel: planning a specific training plan that meets your needs gives a feeling of control.
  4. Connect: communicating with others to share ideas helps nurture friendships and learning from each other.

Keywords

  • Fitness - the ability to meet the demands of the environment

  • Training programme - a structured approach to exercise designed to improve fitness and achieve specific goals

  • Progressive overload - gradually increasing the amount of stress on the body so fitness gains occur

Common misconception

Progressive overload only applies when weight training.

Gradually increasing frequency, intensity and time or altering the type of exercise through the manipulation of different training methods can develop all fitness components. Clear examples must be shared across activities other than weight training.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Planning a training programme, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Support with ideas for progressions for skill based activities to ensure they overload the body.
Teacher tip

Equipment

one ball per pupil - mixture of footballs, basketballs/netballs, cones, stopwatches

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is most important about our performance when we complete exercises that are designed to improve our fitness?

Correct answer: good technique
good confidence
100% effort

Q2.
What must happen at the start of every training programme?

Correct answer: warm up
fitness test
quiz

Q3.
What would it mean if our fitness had plateaued?

Correct answer: stayed the same
improved
decreased

Q4.
What do we need when training programmes are really challenging?

good posture
Correct answer: resilience
power

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What component of fitness can we develop by applying progressive overload?

just strength
Correct answer: any component
none of them

Q2.
What does applying progressive overload to training programmes prevent?

Correct answer: boredom and injury
challenge and progress
adaptations

Q3.
Why is it important in the planning phase to communicate and share our ideas?

Correct answer: learn from others
validate our thoughts
to increase pace

Q4.
What must not be sacrificed when challenging our body to work at its maximum to achieve our aims?

work rate
Correct answer: technique
image

Additional material

Download additional material