New
New
Lesson 6 of 12
  • Year 10

Routines for daily flexibility and mobility

I can enhance my mobility through flexibility exercises and stretching.

Lesson 6 of 12
New
New
  • Year 10

Routines for daily flexibility and mobility

I can enhance my mobility through flexibility exercises and stretching.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: the body should be relaxed and breathing guides movement in yoga poses.
  2. Move: posture and stability are maintained by grounding down and spreading weight through all points touching the floor.
  3. Think: stretching during your training programme is crucial to feel good and prevent injuries.
  4. Feel: noticing tight or tense areas in the body helps identify where stretching is needed.
  5. Connect: partner stretching promotes connection by fostering teamwork, trust and shared progress in flexibility.

Keywords

  • Flexibility - the range of movement available at the joint

  • Mobility - the ability to be able to move your body or body parts freely and easily

  • Stretching - gently lengthening muscles and tendons to improve elasticity and therefore mobility around the joint

Common misconception

Flexibility training is only for dancers or gymnasts.

Flexibility training is useful for all athletes as it can improve mobility, posture and reduce muscle tension making all movements easier.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Routines for daily flexibility and mobility, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Either practice leading through the sun salutation and yoga poses in advance, or prepare 1 or 2 student leaders to lead the rest of the class.
Teacher tip

Equipment

1 x tennis ball per students, floor matts for comfort, music player, additional materials

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which of these activities can help to improve flexibility?

Correct answer: regular stretching
running 5k
lifting weights

Q2.
What should you do if a stretch is starting to feel painful?

Correct answer: stop
breathe deeply
run it off

Q3.
How should we move when a stretch includes movements?

Correct answer: slow and controlled
bounce into it
fast

Q4.
Which characteristic can be helpful when committing to regular stretching activities?

kindness
politeness
Correct answer: self-discipline

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Who is flexibility training for?

just gymnasts
just dancers
Correct answer: everyone

Q2.
What should we be using to guide our movement in yoga?

the music
Correct answer: our breath
our partner

Q3.
What is not a benefit of flexibility training?

Correct answer: increased strength
injury prevention
improves performance

Q4.
Why is it good to work alongside a partner when developing our flexibility?

someone to copy
Correct answer: shared progress
to push you

Additional material

Download additional material