New
New
Lesson 5 of 12
  • Year 10

Strength training for all

I can work towards improving muscular strength through weight training.

Lesson 5 of 12
New
New
  • Year 10

Strength training for all

I can work towards improving muscular strength through weight training.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: performers must lift weights with correct technique (bent knees) and only lift weight within their ability.
  2. Move: feet should always be at least shoulder width apart to provide a stable base.
  3. Think: to increase strength, performers must lift low repetitions (reps) and high weight.
  4. Feel: knowing your own limits and working within them promotes a positive mindset.
  5. Connect: feedback to peers on strengths and areas for improvement on weight lifting technique requires sensitivity.

Keywords

  • Muscular strength - the maximum amount of force that a muscle or group of muscles can apply against a resistance

  • Weight training - a type of training that uses progressive resistance against a muscle or group of muscles

  • Repetitions (reps) - the number of times you perform a specific exercise or movement consecutively without stopping

Common misconception

Weight training is only for people wanting to improve muscular strength.

Weight training improves strength, muscular endurance, power and speed, as well as increasing bone density and joint stability while reducing the risk of injury.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Strength training for all, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Use the resources you have. This lesson has been planned so it can be completed with basic resources but if you have resistance machines, use them.
Teacher tip

Equipment

Selection of weights (dumbells, kettlebells, weighted bar or resistance machines), pencils, post-it notes or scrap paper, music player, additional materials

Content guidance

  • Risk assessment required - equipment
  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How could you describe your arm and leg movement during continuous training?

Correct answer: relaxed and rhythmical
long and fast
strong and rapid

Q2.
What kind of endurance does continuous training improve?

muscular
cardiovascular
Correct answer: muscular and cardiovascular

Q3.
What’s developed by praising other people's effort, not just outcomes?

Correct answer: mutual respect
competition
distrust

Q4.
How does regular continual training make our performance feel?

Correct answer: easier
harder
the same

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Why is it so important that technique is correct when weight training?

to bulk up
Correct answer: reduce injury
to look good

Q2.
How should we deliver feedback to our peers about their weight training technique?

Correct answer: with sensitivity
don’t hold back
only positives

Q3.
How many repetitions would be appropriate to develop strength?

Correct answer: 6 - 8
12 - 15
20 – 30

Q4.
What does weight training improve?

just strength
flexibility
Correct answer: strength and more

Additional material

Download additional material