New
New
Lesson 5 of 6
  • Year 11

Hitting your targets

I can pace my running progress and formulate a run strategy.

Lesson 5 of 6
New
New
  • Year 11

Hitting your targets

I can pace my running progress and formulate a run strategy.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: inhaling through your nose and mouth maximises oxygen intake during longer runs.
  2. Think: tracking and analysing the difficulty level of targets ensures they are still challenging and achievable.
  3. Feel: setting a time goal boosts motivation to train even when training feels difficult.
  4. Connect: setting realistic targets together develops collaboration.
  5. Connect: supporting others to increase their pace and provide space to run shows race etiquette.

Keywords

  • Strategy - a plan or method to achieve a goal or solve a problem

  • Tracking - monitoring and recording progress over time

  • Pace - the speed at which you run

Common misconception

Pupils think hitting your targets is the same as doing the maximum amount you can.

A target needs to be SMART. It needs to be specific to the group, one you can measure, the group agrees it and it is realistic to all the abilities and fitness levels in the group. It also needs an allocated time to achieve it.


To help you plan your year 11 physical education lesson on: Hitting your targets, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Ensure the collaboration and supporting of each other is explicit.
Teacher tip

Equipment

relay batons, packet of crisps / quavers, markers, mini whiteboards

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which of the following helps you know how well you have done?

Correct answer: feedback
adaptability
tragets

Q2.
What is shown when you own your progression strategy?

regression
review
Correct answer: responsibility

Q3.
What is the term used to describe each foot landing when running?

Correct answer: stride
step
skip

Q4.
Which skill is used when modifying intensity to suit current fitness levels?

commitment
Correct answer: adaptation
empathy

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
which monitors progress?

Correct answer: tracking
testing
training

Q2.
What does breathing through the nose and mouth help maximise intake of?

carbon dioxide
Correct answer: oxygen
lactic acid

Q3.
What is the correct name for the speed at which you run?

Correct Answer: pace

Q4.
What is the term used to describe a plan to achieve something?

Correct Answer: strategy, a strategy