New
New
Lesson 1 of 6
  • Year 11

Say goodbye to the sofa

I can show resilience to work with a pacing guide to improve my stamina.

Lesson 1 of 6
New
New
  • Year 11

Say goodbye to the sofa

I can show resilience to work with a pacing guide to improve my stamina.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: running with a straight back, relaxed shoulders and head up reduces excess strain.
  2. Move: breathing deeply / rhythmically with the nose and mouth maintains a steady oxygen flow.
  3. Think: awareness of increased stamina enhances overall fitness to help sustain longer physical activity.
  4. Feel: completing a guided training session can help to feel supported and motivated to stay on task.
  5. Connect: guided training can foster a sense of community and shared goals.

Keywords

  • Stamina - the ability of the heart, lungs and blood to transport oxygen during sustained exercise (cardiovascular endurance)

  • Resilience - the ability to keep going, even when it is difficult

  • Pacing - how fast you are running

Common misconception

Pupils think couch to 5k is merely to start running and be able to run 5k immediately.

5k is a popular distance due to the park run (a global brand). However, couch to 5k is a beginner's approach to running using a gradual training plan, over 9 weeks from walking to running.


To help you plan your year 11 physical education lesson on: Say goodbye to the sofa, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

If the whole school policy means pupils can not have a device, it would be beneficial to start this lesson with a brief presentation on the functionality of the app. Pupils can be included in the music choice whilst running. Encourage pupils to try run 2 and 3 at home.
Teacher tip

Equipment

NHS Couch to 5K app

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How long is a Park run?

2km
Correct answer: 5km
10km

Q2.
Which organs are responsible for oxygen delivery around the body?

Correct answer: heart / lungs
brain / heart
kidneys / lungs

Q3.
Which of the following is an example of physical health?

lower depression risk
meet friends
Correct answer: improved muscle tone

Q4.
Which of the following is an example of social health?

increased stamina
Correct answer: community member
increased self esteem

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which breathing pattern is best for running?

shallow
Correct answer: deep
erratic

Q2.
Where should the head placement be in a relaxed running technique?

Correct answer: up
down
to the side

Q3.
Which term do we associate with stamina?

speed
strength
Correct answer: cardiovascular endurance

Q4.
Which skill is demonstrated when continuing to keep going, even when difficult?

Correct Answer: resilience

Additional material

Download additional material