New
New
Lesson 6 of 6
  • Year 11

The race of your life

I can prepare my body and partake in the 5km running event.

Lesson 6 of 6
New
New
  • Year 11

The race of your life

I can prepare my body and partake in the 5km running event.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: keeping your head upright, looking forward, maintains a straight spine and improves breathing even when tired.
  2. Think: maintaining a steady, sustainable pace helps you keep going without needing to stop or walk.
  3. Think: appreciate that skills and abilities gained from this training that can be applied beyond the PE environment.
  4. Feel: pushing through fatigue to keep going and succeed brings a strong sense of achievement.
  5. Connect: congratulating others on their performance, regardless of their 5km time, promotes good sportspersonship.

Keywords

  • Preparation - getting ready for something by organising and practising in advance

  • Etiquette - set of unwritten rules, often described as a code of conduct

  • Endurance - the ability to sustain exercise for an extended period of time without fatigue

Common misconception

Pupils think the race is about placing and running in the fastest time.

Yes placings are given, but the key focus is to complete the race in a time that you know is representative of you working to the best of your ability.


To help you plan your year 11 physical education lesson on: The race of your life, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

The lesson has been written with the colour run or race for life in mind. You may want to set the challenge of the pupils raising the profile of why they are participating in the event to the year group or whole school.
Teacher tip

Equipment

stopwatches, post it notes, pens

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is developed when setting realistic targets together?

courage
creativity
Correct answer: collaboration

Q2.
Which of the following is linked with pacing?

Correct answer: speed
rest
finish

Q3.
Which is associated with tracking progress?

strategy
Correct answer: monitoring
reviewing

Q4.
In order to breathe effectively whilst running, what else do we need to use other than just our nose?

Correct Answer: our mouth, mouth

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which fitness component is demonstrated when aiming to sustain exercise for a period of time without fatigue?

Correct answer: endurance
speed
strength

Q2.
Where should the head be looking when running a race?

down
to the side
Correct answer: forward

Q3.
What do you show if you congratulate someone for finishing the race?

Correct Answer: sportspersonship

Q4.
Positive self-talk is an example of what at the start of the race?

Correct Answer: mental preparation