New
New
Lesson 4 of 6
  • Year 11

Kicking and footwork

I can improve footwork, muscular endurance and control of my kicks using leg conditioning exercises.

Lesson 4 of 6
New
New
  • Year 11

Kicking and footwork

I can improve footwork, muscular endurance and control of my kicks using leg conditioning exercises.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: exercising at a steady and continuous pace helps to improve muscular strength for better kicking technique.
  2. Think: leg conditioning exercises are important for maintaining good form when fatigued.
  3. Think: different leg exercises target specific muscles needed to improve strength and stability.
  4. Feel: setting appropriate challenges for others shows you have respect for one another
  5. Connect: supporting and encouraging each other when fatigued helps to maintain motivation and enhance teamwork.

Keywords

  • Conditioning - exercises that build strength, endurance, power and flexibility in different muscle groups

  • Fatigue - the feeling of physical or mental tiredness when the body has been pushed to work hard, especially over time

  • Muscular endurance - the ability of a muscle/muscle group to keep working over a period of time without getting tired

Common misconception

Pupils often start exercises with too much intensity and quickly recognise that they cannot continue when performing conditioning exercises.

When trying to improve muscular endurance and condition, steady and continuous activity over a longer period of time gives the best results. Start at a pace that is comfortable to begin with and can be maintained as muscles start to fatigue.


To help you plan your year 11 physical education lesson on: Kicking and footwork, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Activities in the circuit can be adapted if there is more/less equipment available as long as the focus remains on leg conditioning.
Teacher tip

Equipment

8 x small hurdles, 2 x agility ladders, 30+ cones, hoops ( 1 between 2)

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which shot are you defending against when you position the blocking arm just above eye level?

chest
leg
Correct answer: head

Q2.
Why is it best to block with small, controlled movements?

Correct answer: to react quickly
it looks better
to avoid injury

Q3.
Which part of the arm do you block with?

hand
Correct answer: bony part
spongy part

Q4.
What are you demonstrating by practising safe blocking techniques when working with others?

Correct answer: respect
power
agility

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Why do we need to support and encourage others during a leg conditioning circuit when performing under fatigue?

to avoid failure
Correct answer: to maintain motivation
to rest more

Q2.
What do leg conditioning exercises help to improve?

Correct answer: strength and endurance
strength and agility
strength and recovery

Q3.
Why do we keep our leg lifted during the turning kick through the hoop?

to rest
to stretch hips
Correct answer: to build strength

Q4.
What is one of the reasons we use a hoop when performing kicking drills

Correct answer: to develop control
to block kicks
to measure speed

Additional material

Download additional material