Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform Downward Facing Dog, Child's Pose and Warrior in any variation I choose.

      Key learning points

      1. Move: in Downward-Facing Dog, spread your fingers, press heels down, lift hips, keep spine long and engage your core.
      2. Think: exhaling while deepening the movement helps the body stretch more effectively and achieve greater flexibility.
      3. Feel: feeling the stretch until it's tight helps you understand your limit, ensuring a safe and effective stretch.
      4. Connect: a group practice allows a shared sense of calm and unity through synchronised movement and breath.

      Keywords

      • Downward facing dog - hips lift up and back, forming an inverted 'V' shape, pressing heels towards the ground

      • Child's pose - a resting yoga pose where you kneel on the floor, sit back on your heels and stretch your arms forward on the mat while lowering your head to the ground

      • Warrior - one leg forward with knee bent and other leg extended back, arms reaching overhead

      Common misconception

      Holding your breath when performing different moves or going deeper into a stretch is beneficial.

      Holding your breath while performing movements or deepening a stretch can create tension, reduce oxygen flow and limit flexibility. Focus on steady, controlled breathing to help the body relax, move safely and maximise the benefits of each pose.

      Teacher tip

      Use the additional materials to support when pupil's are creating their own routines. Ensure pupils are practising safely within their limits by walking round and checking each group.

      Equipment

      1 yoga mat per pupil, optional: blankets, bolsters and blocks per student, additional material Yoga pose cards and a speaker.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When is Savasana usually done?

      at the start
      in the middle
      Correct answer: at the end

      Q2.
      When you feel overwhelmed or stressed, what can you focus on to practice mindfulness?

      mental chatter
      Correct answer: the breath
      your to do list

      Q3.
      Who is yoga for?

      flexible people
      strong people
      Correct answer: everyone

      Q4.
      How can you increase stability with your poses?

      Correct answer: engage muscles
      relax muscles
      close your eyes

      4 Questions

      Q1.
      Where should your hips be n a downward dog?

      on the floor
      on your heels
      Correct answer: high in the air

      Q2.
      What should you do with your breathing when pushing deeper into a stretch?

      inhale
      Correct answer: exhale
      hold the breath

      Q3.
      What is created by practicing synchronised breath work as a group?

      Correct answer: calm and unity
      chaos
      disruption

      Q4.
      When should you stop the stretch?

      Correct Answer: when it's tight, it feels tight

      To help you plan your 11 physical education lesson on: Basic poses and breathing techniques, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...