Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can move and meditate peacefully showing appreciation for my body and surroundings.

      Key learning points

      1. Move: focusing on deep, even breathing to achieve deep relaxation.
      2. Move: holding poses for 2 - 5 minutes stretches the deeper muscles, joints and tissues around the hips and spine.
      3. Think: when the mind wanders it helps to bring back to the present through breath work.
      4. Feel: noticing when the mind wanders, acknowledging thoughts and refocusing on breathing helps manage stress
      5. Connect: collective group relaxation promotes a shared sense of calm and presence.

      Keywords

      • Savasana - a yoga pose where you lie flat on your back and stay still to help your body and mind rest

      • Meditation - a practice where you focus your attention, often on your breath or a specific thought, to calm your mind and reduce stress

      • Yin Yoga - a slow, meditative practice where poses are held for several minutes to stretch deep connective tissues and promote relaxation

      Common misconception

      Pupils think yin yoga is boring.

      Yin Yoga provides a chance to deeply connect with your body and mind. It can be a deeply meditative practice, allowing for self-reflection and stress relief. For many, it’s an opportunity to slow down in an otherwise fast-paced life.

      Teacher tip

      This lesson could be made more active by incorporating some movements from earlier lessons. Would be useful to have blankets or complete this in a warm place so pupils do not get cold.

      Equipment

      1 yoga mat per pupil, optional: blankets, bolsters and blocks per student and a speaker.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What can you do to provide more resistance to a stretch?

      tighten muscles
      Correct answer: use bands
      hold breath

      Q2.
      What do you raise off the floor during a bridge pose?

      Correct answer: hips
      feet
      arms

      Q3.
      How can you engage the core?

      squeeze hands
      Correct answer: squeeze glutes
      squeeze calves

      Q4.
      How do you know when you reach the limit of a stretch?

      Correct answer: feel tension
      feels heavy
      feels stretchy

      4 Questions

      Q1.
      What should you focus on if your mind wanders?

      the time
      Correct answer: the breath
      any tight muscles

      Q2.
      What is it called when you lie in corpse pose, usually to meditate, at the end of yoga practice?

      downward dog
      Correct answer: Savasana
      child's pose

      Q3.
      How long should you hold Yin Yoga poses for?

      8-12 seconds
      1-3 minutes
      Correct answer: 2-5 minutes

      Q4.
      What else does Yin Yoga focus on, other than stretching deeper into the muscles?

      bones
      Correct answer: joints
      cardiovascular system

      To help you plan your 11 physical education lesson on: Relaxation and finding inner peace, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...