New
New
Lesson 1 of 6
  • Year 10

Dribbling, passing and receiving with control

I can dribble the ball with control, changes of speed and direction.

Lesson 1 of 6
New
New
  • Year 10

Dribbling, passing and receiving with control

I can dribble the ball with control, changes of speed and direction.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: stick is held with the left hand at the top of the grip and the right hand lower down for greater control.
  2. Move: low crouch with bent knees, body leaning slightly forward and head up to see spaces/players.
  3. Think: the stick is kept in close contact with the ball when dribbling.
  4. Feel: passing accurately with the reverse stick consistently requires persistence and practice.
  5. Connect: making eye contact and communicating where you want the ball passed to helps reduce accuracy errors.

Keywords

  • Push pass - used to move the ball quickly and accurately over short distances where stick stays in contact with the ball until it is released

  • Reverse stick - because you can only touch the ball with the flat side of the stick, you need to rotate the stick round using a loose grip with your bottom hand

  • Indian dribble - pushing the ball from left to right and back rapidly

Common misconception

When dribbling the ball eyes should always be down looking at the ball.

Whilst it's important to control the ball, always looking down means you can't see what's happening in the game. Keeping the head up improves decision-making, allowing players to see defenders, find passing options and spaces to dribble into.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Dribbling, passing and receiving with control, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

The activities and conditioned practices used in this lesson can be used as part of the moderation process to showcase skills.
Teacher tip

Equipment

30+ cones, 1 hockey stick each, 1 ball between 2, 8 x sets of 4 bibs

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How many players are there in a field hockey team?

7
Correct answer: 9
11

Q2.
What protective equipment should all players wear when playing hockey?

helmet
Correct answer: shin pads
elbow pads

Q3.
Which side of the stick must you use to pass, dribble and tackle?

Correct answer: flat side
round side
it doesn't matter

Q4.
Which position is the only position allowed to kick the ball?

sweeper
Correct answer: goalkeeper
winger

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which hand should be at the top of the hockey stick?

right
Correct answer: left
it doesn't matter

Q2.
When the ball comes to the left side of the body, what type of stop/pass would you use?

Correct Answer: reverse stick

Q3.
What type of dribbling are you using if you push the ball side to side quickly?

Scottish dribble
Correct answer: Indian dribble
Australian dribble

Q4.
How can you get a good view of the pitch when dribbling?

upright body
eye on ball
Correct answer: head up