New
New
Lesson 5 of 6
  • Year 10

Short and long corners

I can take part in both short and long corners to help my team attack the goal.

Lesson 5 of 6
New
New
  • Year 10

Short and long corners

I can take part in both short and long corners to help my team attack the goal.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: having the front foot wide and pointing to the target as the injector improves the speed and accuracy of the pass.
  2. Move: an auto pass can allow for a quicker restart to catch the opposition off guard.
  3. Think: a long corner is taken on the 23m line, in line with where it went off the back line.
  4. Feel: repeated practice of set plays improves confidence in a game.
  5. Connect: taking turns helps develop teamwork by ensuring players understand each other’s movements and responsibilities.

Keywords

  • Penalty corner - awarded for a defender's foul inside D, where the attacking team has a chance to score from the baseline

  • Long corner - taken by the attackers from the 23m line, in line where it went off the back line, having last touched a defender.

  • Auto pass - a player self-passes the ball from a free hit instead of passing to a teammate, usually for a faster restart

Common misconception

Long corners are actually taken from the corner of the pitch.

Long corners are taken on the 23m line, in line with where the ball went out. They used to be taken from the corners, but the rule changed in 2015.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Short and long corners, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

You may wish to mix and match these learning cycles with other lessons, such as saving the ball as a goalkeeper from lesson 4. Make sure if students are defending a short corner they wear appropriate protective face guards and goalkeeper equipment.
Teacher tip

Equipment

1 ball between 2, 1 stick each, 12+ face guards, 2x goalkeeper protective equipment, 30+ cones , 6 sets of bibs.

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which player is the only player to be able to use their feet to stop the ball in a D?

sweeper
Correct answer: goalkeeper
winger

Q2.
How many seconds do attackers have to score a penalty shootout?

Correct answer: 8
30
60

Q3.
How should your stick be angled when performing a flick?

Correct answer: upwards
downwards
flat

Q4.
Where does the attacker start in a penalty shoot out?

top D
half way line
Correct answer: 23m line

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What will an umpire award if a defender breaks a rule inside the D (e.g. foot foul)?

Correct Answer: a penalty corner, penalty corner, a short corner, short corner

Q2.
Where do you take a long corner from?

the side line
the back line
Correct answer: the 23m line

Q3.
Why might someone choose to auto pass?

Correct answer: it's quicker
it's more powerful
it's more accurate

Q4.
Which is not an attacking role in the short corner?

Correct answer: sweeper
injector
post runner