New
New
Lesson 3 of 6
  • Year 10

Tackling and marking players

I can use block and jab tackle to gain possession of the ball.

Lesson 3 of 6
New
New
  • Year 10

Tackling and marking players

I can use block and jab tackle to gain possession of the ball.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: timing your jab tackle enables you to intercept the ball effectively while reducing the risk of committing a foul.
  2. Move: getting low in a block tackle improves stability, making it easier to control the ball
  3. Think: contacting the body instead of the ball is dangerous and illegal and will lead to a free hit to the opposition.
  4. Feel: self-awareness of the dribbling skills of others helps improve overall success rates
  5. Connect: clear communication about marking ensures effective defence and prevents confusion amongst teammates.

Keywords

  • Block tackle - a player holds their stick flat on the ground to block or stop an opponent’s dribble or pass

  • Jab tackle - turning your stick so the face is pointing up and jabbing at the ball to disrupt the player on the ball

  • Goal side marking - a player stays between their opponent and the goal to block scoring opportunities

Common misconception

It's only the defenders that need to be good at tackling.

Tackling is a crucial skill for all players, not just defenders. Midfielders need to win possession and disrupt attacks, while forwards use tackling to press high up the pitch and regain the ball in attacking areas.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Tackling and marking players, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

For learning cycle 2, you may wish to incorporate the teaching of a long corner and tactics surrounding scoring from a long corner.
Teacher tip

Equipment

1 ball per pupil, 1 stick per pupil, 30+ cones and 4 goals (optional).

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Why is it beneficial to put your whole stick along the ground when stopping a ball?

it is quicker
Correct answer: bigger surface area
more power

Q2.
What is it called if an outfield player stops the ball with their foot?

Correct answer: foot foul
foot penalty
goal kick

Q3.
Which position is a back defender?

midfielder
Correct answer: sweeper
winger

Q4.
What is likely to be awarded if the opposition breaks a rule?

push back
reverse stick
Correct answer: free hit

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Whose role is it to make the tackles?

attackers
defenders
Correct answer: anyone

Q2.
Which is not a type of tackle in hockey?

Correct answer: slide tackle
jab tackle
block tackle

Q3.
When goal side marking, the defender should stand between the goal and what else?

Correct Answer: the opponent, opponent

Q4.
What is the best way to let your defending teammates know who you are marking?

point
eye contact
Correct answer: communicate