New
New
Lesson 5 of 6
  • Year 10

Australian football league: rules and basic skills

I can incorporate the main attacking skills of Aussie Rules.

Lesson 5 of 6
New
New
  • Year 10

Australian football league: rules and basic skills

I can incorporate the main attacking skills of Aussie Rules.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: the ball is fisted by holding it in one hand and striking it with the other fist.
  2. Move: dropping the ball straight on to your foot and keeping your eyes on it, ensures a clean and accurate punt.
  3. Think: catching a kick that travels over 15m, without being touched, achieves a mark which results in a free kick.
  4. Feel: confidence comes from transferring skills from rugby and other invasion games to another new context.
  5. Connect: adapting quickly to unfamiliar rules builds collective problem-solving and communication skills.

Keywords

  • Aussie Rules (AFL) - the Australian football league, the professional league for Australian rules football

  • Mark - when a player catches a ball directly from a kick that has travelled at least 15 metres, without being touched, that player is then awarded a free kick

  • Handball - a method of passing the ball by holding it in one hand and hitting it with the other fist

Common misconception

Pupils may think they can run freely with the ball in Aussie rules.

In Aussie Rules, players must bounce or touch the ball to the ground every 15 metres when running with it. Running freely without doing so results in a turnover.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Australian football league: rules and basic skills, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

This lesson could be spread over three lessons to cover each skill. It could also be completed as tag or with full contact dependent on the experience of your pupils. Depending on the space/equipment you have available, you could either use football/rugby/rounders posts as goal posts (padded).
Teacher tip

Equipment

1 AFL ball between 2, 1 tag belts/tags per pupil, 30+ cones, 12 tall posts (rounders), 12 small posts (cones) and a set of bibs

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Whose role is it to tag the quarterback in flag football?

centre
Correct answer: blitzer
receiver

Q2.
What is it called if you score a point in flag football?

down
Correct answer: touchdown
end down

Q3.
What does a defender mark when working in zone defence?

Correct answer: an area
a player
a pass

Q4.
What is the playing position of the person who runs to catch the ball in order to score?

quarterback
blitzer
Correct answer: receiver

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What can’t you do when passing the ball to a teammate?

Correct answer: throw the ball
fist pass
kick the ball

Q2.
How many metres are you allowed to run with the ball before you have to bounce it?

5m
10m
Correct answer: 15m

Q3.
What should the the ball not touch when performing a drop punt kick?

Correct Answer: the ground, ground, the floor, floor

Q4.
What is it called if you score 1 point between the tall post and shorter post?

a wide
Correct answer: a behind
a goal

Additional material

Download additional material