New
New
Lesson 6 of 6
  • Year 10

Australian football league: tactics, strategies and game play

I can develop offensive and defensive plays within a team to play a simplified version of Aussie Rules football.

Lesson 6 of 6
New
New
  • Year 10

Australian football league: tactics, strategies and game play

I can develop offensive and defensive plays within a team to play a simplified version of Aussie Rules football.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: holding hands up in a wide Y shape and shuffling side to side during zonal defence helps cover more ground.
  2. Move: sprinting away from your defender into open space creates clear passing options to maintain possession.
  3. Think: the oval field has defenders, midfielders and forwards, similar to football.
  4. Feel: confidence comes from visualising and experimenting with ways to create gaps in the field to attack.
  5. Connect: defenders communicate and shift together to prevent any gaps forming.

Keywords

  • Zonal defence - when players defend the space instead of marking an opponent directly

  • Behind - a score worth one point, awarded when the ball is kicked between the behind post and the goal post or if the ball hits a goal post.

  • Goal - a score worth six points, achieved when the ball is kicked between the two taller, central goal posts without being touched.

Common misconception

Pupils just stick with one payer on the opposite team and chase them.

The game moves too fast to just stick with 1 player, so it is better to work with teammates to create zonal defence.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Australian football league: tactics, strategies and game play, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

This lesson could be expanded further by adding in contact and tackling rather than tagging, dependent on expereince of the players.
Teacher tip

Equipment

1 AFL ball between 2, 1 tag belts/tags per pupil, 30+ cones, 8 tall posts (rounders) and 8 small posts (cones)

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How many points are awarded for a goal?

1
3
Correct answer: 6

Q2.
How many points are awarded if you hit the post?

0
Correct answer: 1
6

Q3.
Which is not a legal way to get the ball to a teammate in Aussie Rules?

kick it high
Correct answer: throw it
fist it

Q4.
A mark is awarded with a free kick when a player catches a kick over how many metres?

10m
12m
Correct answer: 15m

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Aussie Rules moves fast, so what is a good tactic to use in defence?

Correct answer: zonal defence
player marking
chasing ball everywhere

Q2.
Which is not a position in Aussie Rules?

forward
striker
Correct answer: midfield

Q3.
What shape should your arms be in when going in to block the ball from an attacker?

M
Correct answer: Y
T

Q4.
How does play restart if someone scores a goal?

defenders from goalbox
from sideline
Correct answer: from centre circle