New
New
Lesson 3 of 6
  • Year 10

Flag football: rules and basic skills

I can explain the origins, objectives and main rules to flag football.

Lesson 3 of 6
New
New
  • Year 10

Flag football: rules and basic skills

I can explain the origins, objectives and main rules to flag football.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: the fingers slide down the outside of the ball to apply spin on the quarterback overarm pass upfield.
  2. Move: keeping your eye on the ball while sprinting, with hands in the air allows you to catch it before the defender.
  3. Think: tackles are made by pulling a flag (tag) from the ball carrier's waist in this non contact game.
  4. Feel: confidence comes from transferring skills from rugby and other invasion games to a new context.
  5. Connect: you can support each other by drawing on knowledge within the group of American football activities.

Keywords

  • Down - attempts or plays to advance the ball toward the opponent's end zone

  • Touchdown - scored when a player carries the ball into, or catches the ball within, the opponent's end zone, worth 6 points

  • End zone - the area of the field where scoring occurs

Common misconception

Pupils think they have 6 'downs/tags' like tag rugby or rugby league.

In flag football, teams only have 4 downs (or attempts) to advance the ball 10 yards or score. If they don't succeed within those 4 downs, the ball is turned over to the other team.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Flag football: rules and basic skills, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

If you don't have tag belts, use bibs tucked into the side of shorts. Encourage pupils to discuss their play in a huddle before performing the snap. When a player makes a tag, they can hold up the tag in the air to show the ball carrier when they have been tagged.
Teacher tip

Equipment

1 bib per pupil, 30+ cones, tag rugby belt per pupil with 2 tags and10 American footballs.

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How long does a raider have on the defenders' side in Kabaddi?

Correct answer: 30 seconds
1 minute
5 minutes

Q2.
How does a raider score 1 point in Kabaddi?

cross finish line
Correct answer: touch a defender
score a goal

Q3.
How do defenders work as a team in Kabaddi?

mark a player
zone defence
Correct answer: stay connected

Q4.
Which line does the raider need to cross to keep their points?

baulk line
Correct answer: midline
bonus line

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Who receives the ball from the snap and is responsible for the first throw?

the centre
receivers
Correct answer: quarterback

Q2.
Which sport is flag football based upon?

Kabaddi
Correct answer: American football
rugby

Q3.
How many downs does a team get before a turnover takes place?

3
Correct answer: 4
6

Q4.
What is it called if you catch the ball in the end zone?

Correct Answer: a touchdown, touchdown

Additional material

Download additional material