New
New
Lesson 4 of 6
  • Year 10

Flag football: tactics, strategies and game play

I can develop offensive and defensive plays as a team to play flag football.

Lesson 4 of 6
New
New
  • Year 10

Flag football: tactics, strategies and game play

I can develop offensive and defensive plays as a team to play flag football.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: a run is timed to create space to catch the ball from the quarterback to the receiver..
  2. Move: a blitzer should sprint directly towards the quarterback after the snap to pull the tag before the QB can pass.
  3. Think: unlike American football, no players are allowed to block the blitzer from tackling the quarterback.
  4. Feel: using your imagination helps develop creative ways to outwit the opposition.
  5. Connect: constant communication in defence is needed to enable everyone to know who they are marking.

Keywords

  • Receiver - a player who runs routes to catch passes from the quarterback and tries to advance the ball without being tagged

  • Quarterback - the leader of an offensive play who receives the ball from the snap

  • Blitzer - the nominated defensive player who rushes towards the quarterback with the primary goal of tackling them or forcing a hurried throw

Common misconception

Pupils think the attacking players can block the blitzer so that the quarterback remains able to pass the ball.

In flag football, blocking the blitzer is not allowed. Attackers must avoid physical contact and the quarterback must rely on quick throws and good timing to avoid being tagged by the blitzer.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Flag football: tactics, strategies and game play, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Should you wish to extend this topic, you could take the learning cycles from this lesson and turn each one into a lesson.
Teacher tip

Equipment

1 bib per pupil, 30+ cones, tag rugby belt per pupil with 2 tags and 10 American footballs.

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
The snap starts the play, but who hikes the ball to the quarterback?

Correct answer: the centre
the receiver
the quarterback

Q2.
Which sport is flag football a non contact version?

rugby
Correct answer: American football
Kabaddi

Q3.
How many downs have occurred for a turnover to take place?

Correct answer: 4
5
6

Q4.
Where must the ball be caught to score a touchdown?

the goal
bonus box
Correct answer: end zone

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Who is responsible for throwing the ball up the pitch to other attackers?

receivers
Correct answer: quarterback
blitzer

Q2.
Which defender would rush up on the quarterback to tag them?

receivers
centre
Correct answer: blitzer

Q3.
What is the name of the attacking play whereby an attacker runs straight, then cuts diagonally across the field?

Correct answer: slant route
hook route
deep ball

Q4.
What are teammates of the quarterback not allowed to do when a blitzer is rushing in flag football?

Correct Answer: block their path, stand in way, block them