New
New
Lesson 1 of 6
  • Year 10

Kabaddi: rules and basic skills

I can explain the main rules of Kabaddi and take part in basic Kabaddi games.

Lesson 1 of 6
New
New
  • Year 10

Kabaddi: rules and basic skills

I can explain the main rules of Kabaddi and take part in basic Kabaddi games.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: sprinting back to the midline quickly increases your chances of evading defenders and gaining the point.
  2. Move: using quick, low-reaching actions with your hand or foot allows you tap the defenders and gain 1 point.
  3. Think: to score a team must send a player (raider) into the opposing court whilst chanting 'Kabaddi' repeatedly.
  4. Feel: confidence comes from experience and layering on the rules gradually.
  5. Connect: defenders rely on each other to tackle the raider and prevent a point being scored after a touch is made.

Keywords

  • Raider - the player who enters the opponent's half of the court to score points by tagging opponents while chanting "Kabaddi, Kabaddi"

  • Defender - the players who try to stop the raider from returning to their half by tackling them

  • Chant - the continuous saying of "Kabaddi, Kabaddi" by the raider while in the opponent's half to demonstrate breath control.

Common misconception

Pupils often forget to chant "Kabaddi Kabaddi" when they are a raider.

Remember chanting "Kabaddi, Kabaddi" is how the raider shows they haven't taken a breath during the raid and if they forget, the raid doesn't count.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Kabaddi: rules and basic skills, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

You could use tag rugby belts instead of bibs tucked in shorts to provide a tag version of the game, or perhaps move into a contact version of the activities through thigh holds or ankle holds if pupils are ready and capable to do so.
Teacher tip

Equipment

2 x bibs per pupil, 30+ cones and optional: tag rugby belt per pupil.

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What type of sport is Kabaddi?

individual
Correct answer: team
adventure

Q2.
Where was Kabaddi traditionally played?

South Africa
Correct answer: South Asia
South America

Q3.
How can a raider score a point?

kicking a conversion
Correct answer: tagging a defender
hitting a 6

Q4.
What should a raider chant in Kabaddi?

run
tag
Correct answer: Kabaddi

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What should you chant if you are the raider?

Correct Answer: Kabaddi, Kabaddi, Kabaddi, Kabaddi Kabaddi

Q2.
What happens if you forget to chant as a raider?

nothing
Correct answer: raid doesn't count
defenders get bonus

Q3.
How many raiders are involved in each raid?

Correct answer: 1
2
3

Q4.
How can you score 1 point as a raider?

touch baulk line
Correct answer: touch bonus line
touch midline

Additional material

Download additional material