New
New
Lesson 2 of 6
  • Year 10

Kabaddi: tactics, strategies and game play

I can play a basic game of Kabaddi utilising raiders and chain formations for defence.

Lesson 2 of 6
New
New
  • Year 10

Kabaddi: tactics, strategies and game play

I can play a basic game of Kabaddi utilising raiders and chain formations for defence.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: defenders move together as a unit, stay balanced and in sync to close down space and stay connected.
  2. Move: defenders stay low with knees bent to lower their centre of gravity, making it harder for raiders to escape.
  3. Think: defenders must read the raider’s body language to anticipate their next move correctly.
  4. Feel: staying connected helps players feel more supported and confident in defence.
  5. Connect: strong leadership, quick reactions and clear communication is needed to coordinate defensive players

Keywords

  • Defensive chain - a group of defenders moving together in a linked formation to trap the raider as a team

  • Bonus line - a line in the opponent's half that raiders must cross to earn an additional bonus point, provided certain conditions are met (e.g., at least six defenders are on the court)

  • Baulk line - a line on each side of the court that the raider must cross to make their raid valid and be eligible to score points

Common misconception

Pupils think that as a defender they need to rush individually to stop the opposition.

Rushing alone often leaves space for the raider to escape. Defenders are more effective when they move together, stay connected and communicate to trap the raider as a team.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Kabaddi: tactics, strategies and game play, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

If pupils are uncomfortable holding hands, use bibs between each player in defence that they hold onto to remain connected. Again these activities could also incorporate the full contact rules allowing defenders to thigh hold, ankle tap or get the raider into the lobby to prevent them scoring.
Teacher tip

Equipment

2 x bibs per pupil, 30+ cones, optional: tag rugby belt per pupil.

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is the name of the 1 attacker that invades the defender's side of the court?

shooter
Correct answer: raider
runner

Q2.
What does the attacking player have to cross before returning back to their side?

Correct answer: baulk line
tram line
bonus line

Q3.
What can an attacker do to score 1 point before crossing the mid line, if they don’t make it to the bonus line?

run over finish line
Correct answer: touch a defender
tackle a raider

Q4.
How does the defender score 1 point?

Correct answer: tackle the attacker
run over mid line
touch baulk line

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How is the defensive team best able to prevent a successful raid in Kabaddi?

going out fast
putting hands up
Correct answer: staying connected

Q2.
What happens if a defender doesn’t work as a team?

Correct answer: raider can escape
they get tagged
they score

Q3.
What should a defender watch to help them plan their next move?

the ball
Correct answer: raider's body language
the clock

Q4.
Other than tagging a defender, how can a raider score an extra point?

Correct Answer: bonus line touch, touching bonus line