New
New
Lesson 5 of 6
  • Year 10

Diamond cricket

I can play as part of a team to combine cricket skills.

Lesson 5 of 6
New
New
  • Year 10

Diamond cricket

I can play as part of a team to combine cricket skills.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: always running anti-clockwise between the four wickets avoids confusion and collisions.
  2. Think: stakes are high to avoid mistakes as the whole team is out whenever a team accumulates three outs.
  3. Feel: awareness of when to hit, run and throw to positively affect the game comes with practice.
  4. Connect: working in a four player team demands strong leadership and communication.

Keywords

  • Strategise - to carefully plan how to achieve success by making decisions and organising actions

  • Communication - talking with teammates to call runs, plan tactics, or encourage each other

  • Anti-clockwise - moving in the opposite direction to the hands of a clock

Common misconception

Communication after the ball is hit can be inconsistent in cricket. Having four players to coordinate means the need to communicate clearly about how many runs to make is even more important.

Allow pupils time to strategise about how they will communicate after the ball is hit. For example, they may nominate a captain to make all calls or decide that the batter who hit the ball makes the call.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Diamond cricket, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Bowling in diamond cricket requires someone who can fairly share out the deliveries between batters and tailor bowling to the ability level of the batters. This is why you very often see the teacher taking this role, but do consider nominating and briefing those pupils who can perform this role.
Teacher tip

Equipment

wickets, bats, ball, cone

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
When the batter just needs to stay in, which shots are they likely to choose to play?

aggressive shots
Correct answer: defensive shots
to reach boundary

Q2.
Why do we angle the bat down when playing defensive shots?

Correct answer: avoid getting caught
score more runs
hit ball high

Q3.
Why might a batter decide to leave the ball?

too fast
easy to hit
Correct answer: it’s going wide

Q4.
Which players in a cricket game can you congratulate?

only your team
Correct answer: both teams
only the opposition

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is crucial within team play to ensure everyone knows what to do?

everyone guessing
Correct answer: clear communication
hope for best

Q2.
Before performing, what can teams do so everyone understands what to do?

Correct answer: strategise together
stay quiet
consider irrelevant things

Q3.
What does following rules such as running anticlockwise around the diamond help?

Correct answer: keep everyone safe
make game boring
cause confusion

Q4.
How can you improve your ability to select and apply the right skills in a game?

hope for luck
Correct answer: regular practice
trust your instincts