New
New
Lesson 1 of 6
  • Year 10

Fielding and slip catching

I can prepare and catch the ball in the slips.

Lesson 1 of 6
New
New
  • Year 10

Fielding and slip catching

I can prepare and catch the ball in the slips.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: keeping eyes firmly on the ball from the moment it leaves the bowler's hand helps improve the chance of catching.
  2. Move: Positioning slip fielders according to the speed of the deliveries will lead to a catch before the ball bounces.
  3. Think: one handed catches are far less consistent but sometimes needed to reach a wide ball.
  4. Feel: taking a slip catch is a great feeling and should be celebrated with your teammates.
  5. Connect: regular communication with teammates can ensure everyone is present.

Keywords

  • Slip fielding - close catching position next to the wicketkeeper used to catch balls edged by the batter

  • Two handed catch - both hands making a cup shape to catch the ball

  • Communication - how teammates share information or stay connected during play

Common misconception

Pupils in fielding positions may lose focus when they are not involved for a spell of time and then miss an opportunity to field as a result.

Encourage pupils to communicate regularly and relay the ball back to the bowler via 1 or 2 fielders to keep everyone alert - e.g. the wicket keeper takes a catch, passes it to the slip fielder who sends it to another fielder and then to bowler.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Fielding and slip catching, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Manufacturing opportunities for slip catching in the game is difficult but a swinging ball can help. If you don't have access to half tennis/half synthetic 'swing balls', create your own using old tennis balls and electrical tape, taping around one half of the ball to create swing when bowled.
Teacher tip

Equipment

bats, balls, swing balls, wickets

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What would be a supportive thing to do to a teammate who has made a mistake?

ignore them
berate them
Correct answer: encourage them

Q2.
What can a teammate do if the chasing fielder can’t throw far enough to throw directly to the stumps?

make fun
Correct answer: position to relay
stand still

Q3.
How might you help a teammate who you sense is getting angry?

make them angrier
leave them alone
Correct answer: share calming strategy

Q4.
Why would a wicket keeper position themselves close to the stumps?

Correct answer: slow pace bowling
medium pace bowling
fast pace bowling

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is one way of keeping your teammates present and alert when fielding?

Correct answer: regular communication
stay quiet
ignore everyone

Q2.
Which type of catch is sometimes necessary but less consistent?

two handed
Correct answer: one handed
cushioned

Q3.
Which of these is part of the action position taken up by a slip fielder?

straight legs
feet together
Correct answer: leaning forward slightly

Q4.
What is a good response to a fast reflex catch by a teammate?

stand still
Correct answer: celebrate with them
jeer the batter