New
New
Lesson 6 of 6
  • Year 10

Teaching others to play adapted cricket games

I can teach others a new game and understand how to make adaptations to suit the participants.

Lesson 6 of 6
New
New
  • Year 10

Teaching others to play adapted cricket games

I can teach others a new game and understand how to make adaptations to suit the participants.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: an accurate underarm action is required to bowl in stoolball.
  2. Move: changing the dimensions of the pitch or type of equipment used will alter the level of challenge.
  3. Think: players of different prior experience, standard and motivation will respond differently to different games.
  4. Feel: empowerment and creativity help when making new and exciting ways to adapt games to teach others.
  5. Connect: taking responsibility for teaching a game to a small group, builds communication and leadership skills.

Keywords

  • Adapt - make something suitable for a new use or purpose

  • Conditioned (game) - where special rules or limitations are added to focus on practicing specific skills or tactics

  • Teach - impart knowledge or instruct someone as to how to do something

Common misconception

Many pupils do not consider how adaptations and conditions can make games more enjoyable for different people, preferring to play the full version of a game even when it might be a struggle.

Helping pupils to be conscious of other people's motivations and understand how adaptations can make the game more accessible and enjoyable.


To help you plan your year 10 physical education lesson on: Teaching others to play adapted cricket games, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

While it's unlikely you'll have stoolball equipment, you can temporarily use other PE equipment. For example, a badminton/rounders post with a tennis racket taped or zip-tied to it can make a stoolball post.
Teacher tip

Equipment

stoolball posts and bats (or alternatives), tennis balls, cones

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Why is clear communication required in team games?

team confusion
Correct answer: team cohesion
lack of cooperation

Q2.
What can a team create to help everyone know the plan for a game?

Correct answer: strategy
guesswork
no clear plan

Q3.
How can we ensure everyone in a game stays safe?

Correct answer: follow the rules
make it boring
don’t have rules

Q4.
How can regular practice help you to develop your skills?

you get luckier
rely on chance
Correct answer: become more consistent

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which of these might we alter to make the game more challenging for some?

Correct answer: size of equipment
weather conditions
day of week

Q2.
What skills are required to teach others how to play a new game?

tennis skills
Correct answer: communication skills
persuasive writing skills

Q3.
What might make us think about adapting the game to be more accessible?

Correct answer: participants lack experience
highly skilled participants
highly motivated participants

Q4.
What might we need to help us find new ways of adapting games to benefit those playing it?

time management
strength
Correct answer: creativity

Additional material

Download additional material