Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can apply the full rules and appropriate tactics to perform in a competitive singles/doubles game.

      Key learning points

      1. Move: performing a serve, clear, smash and then playing out the point illustrates competence in a range of shots.
      2. Move: performing touch shots requires control and precision.
      3. Think: hitting different shots requires adjustments to body position to ensure a sideways position to generate power.
      4. Feel: confidence is required to demonstrate a full range of shots.
      5. Connect: calling the score clearly between every point helps ensure the game is played fairly.

      Keywords

      • Delay - making someone wait

      • Singles - playing as an individual

      • Doubles - playing as a pair to form a team partnership

      Common misconception

      There is no advantage to delaying your shot when playing a compeititve game.

      Delaying your shot can be effective at wrong footing your opponent.

      Teacher tip

      You can change the selection and order of shots within 3 or 5 shot routine to challenge all pupils.

      Equipment

      1 badminton racket per pupil, at least 1 shuttlecock between two, exam board specification.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Why is it important to vary your shot selection during a game?

      it's the rules
      easier to hit
      Correct answer: keep opponent guessing

      Q2.
      What reduces your opponent's ability to predict where you will hit the shuttlecock?

      hitting smashes
      Correct answer: using disguise
      avoiding eye contact

      Q3.
      What should you show when demonstrating a full range of shots in an assessment?

      Correct answer: confidence
      your racket head
      gamesmanship

      Q4.
      Why should you call the score clearly between every point?

      to lose count
      Correct answer: ensure game's fair
      to distract opponent

      4 Questions

      Q1.
      Why is it essential to have a good lunge in badminton?

      Correct answer: cover whole court
      hit good smash
      play drop shot

      Q2.
      Which body position helps generate power?

      square to net
      Correct answer: side on
      facing forwards

      Q3.
      Delaying hitting the shuttle can be effective for what?

      Correct answer: wrong footing opponent
      smashes
      keeping score

      Q4.
      Why is confidence and good composure required in an assessment?

      to score low
      Correct answer: to score highly
      to always win

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Badminton practical assessment, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...