Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Christians and their faith family

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how different Christians might belong to their faith family.

      Key learning points

      1. Many Christians belong to a wider family called their faith family.
      2. Some Christians meet with this family in their homes and at church.
      3. A Christian faith family shares a common love for God and Jesus.
      4. A faith family can support each other and others in the community they live in.

      Keywords

      • Faith - believing in something that you cannot see; Christians have faith in God and Jesus

      • Family - the people who love and care for you; not all families look the same

      • Christian - a person who believes in God and follows Jesus

      • Belong - being part or a member of a group

      Common misconception

      Some may think that you can only belong to a Christian faith family if you go to church every week.

      Remind the children that Christians can belong to their faith family in different ways, such as praying at home, helping others, or praying to God. Going to church is one way, but not the only way.

      Teacher tip

      Use the language of 'our school family' or 'our class family' to help children make personal connections. When they understand how they feel cared for and supported at school, it becomes easier for them to understand how Christians feel supported by their faith family too.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Christians believe Jesus is the of God.

      Correct Answer: Son, son

      Q2.
      What is a church?

      a place where people go shopping
      a place to watch educational films
      Correct answer: a place where Christians pray and sing

      Q3.
      What does the cross mean to Christians?

      a game they play
      Correct answer: a symbol to remind them of Jesus
      a type of food

      Q4.
      What do Christians try to be?

      mean and rude
      quiet and sneaky
      Correct answer: kind and loving

      4 Questions

      Q1.
      What is a Christian faith family?

      a group of people who all live in one house
      people who support the same sports team
      Correct answer: people who love God and follow Jesus together

      Q2.
      What might a faith family do together?

      play video games
      Correct answer: pray and help others
      go on holiday every week

      Q3.
      Where might Christians meet with their faith family?

      Correct answer: at home and at church
      in shops or cinemas
      only at school

      Q4.
      You can only belong to a Christian faith family if you worship in a church every week.

      Correct answer: False – you can belong in other ways.
      True – going to church every week is the only way.
      False – you can only belong if you’re born into it.

      To help you plan your 1 religious education lesson on: Christians and their faith family, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...