Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Changing context and worldviews in the UK

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use census data to describe how worldviews vary according to geographical context in the UK.

      Key learning points

      1. We can better understand worldviews in the UK by looking at context.
      2. Members of particular worldviews, such as Jews and Muslims, are found in particular areas due to history and culture.
      3. Using the census allows us to identify patterns about where people from particular worldviews live.
      4. We can find out more about why people choose to live where they do by interviewing case studies.

      Keywords

      • Census - a national survey held every 10 years in England and Wales

      • Context - the situation, background or circumstances around something

      • Pattern - a repeated way something happens

      • Worldview - the way people see, interpret and inhabit the world

      Common misconception

      People from different worldviews are only found in certain places.

      People from different worldviews can be found in a variety of different places. Some localities have historical populations of people from a particular worldview. But the census shows that people are moving to different areas as well.

      Teacher tip

      We use certain case studies in this lesson. But you might also like to use the census maps to begin to look at your own area. Manchester City Council website has interesting information on the growth of the Muslim community in Manchester that might help give extra context to this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The census helps us understand changes in religion by collecting ...

      Correct Answer: data, Data

      Q2.
      What is the purpose of the census?

      to advertise religions
      Correct answer: to collect information about people
      to give people jobs

      Q3.
      How often is the census held in England and Wales?

      every 5 years
      Correct answer: every 10 years
      every year

      Q4.
      What percentage of people identified as non-religious in 2021?

      Correct answer: 37.2%
      6.5%
      46.2%

      Q5.
      What question does the census ask about religion?

      Correct answer: What is your religion?
      Why do you believe in God?
      Do you go to church weekly?

      Q6.
      Which religious groups have increased since 2011?

      only Christians
      Correct answer: Muslims, Hindus, Sikhs and Buddhists
      no group has grown

      6 Questions

      Q1.
      A scientist studies how people live and how their context affects them.

      Correct Answer: social, Social

      Q2.
      What is one reason some Jews live close to synagogues?

      They like the architecture.
      They go to synagogue every day.
      Correct answer: They do not drive on Shabbat.

      Q3.
      What does context mean in terms of us finding out more here?

      Correct answer: the background or situation
      a kind of religion
      a map of the UK

      Q4.
      How can the census help us understand worldviews?

      It shows people’s favourite holidays.
      Correct answer: It shows where people with different beliefs live.
      It gives everyone a job.

      Q5.
      What is one pattern found in Manchester about Muslims?

      They tend to live in the countryside.
      They live far from shops.
      Correct answer: More live near the city centre.

      Q6.
      How can we learn more about why people live where they do?

      Correct answer: by interviewing people
      reading lots of documents
      watching what people do

      To help you plan your 6 religious education lesson on: Changing context and worldviews in the UK, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...