Lesson 13 of 13
  • Year 9

Deliberate Practice

In this lesson, we will recap the main ideas and key terms in Buddhist Philosophy.

Lesson 13 of 13
  • Year 9

Deliberate Practice

In this lesson, we will recap the main ideas and key terms in Buddhist Philosophy.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Deliberate practice of key words and quotations from the unit.
  2. Specific explanations of the meaning of key words and the meaning of quotations.

Equipment

You will need two different coloured pens: black or blue and another coloured pen, such as green or red.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf
Share with pupils

7 Questions

Q1.
The first people to live in India were the Aryans

Correct answer: False
True

Q2.
Hinduism is not a religion

False
Correct answer: True

Q3.
Pali is the language commonly associated with Hinduism

Correct answer: False
True

Q4.
Buddhists believe that you reincarnate after you die

Correct answer: False
True

Q5.
Buddhists believe that there is no permanent self

False
Correct answer: True

Q6.
The main cause of suffering is anger according to Buddhists

Correct answer: False
True

Q7.
There are three main categories of Buddhist scripture in Pali

False
Correct answer: True

5 Questions

Q1.
The Four Noble Truths explain the different types of suffering. True or False?

Correct answer: False
True

Q2.
Which of these is not a mark of existence?

Anicca
Dukkha
Correct answer: Samsara

Q3.
Which of these places do Buddhas achieve when they die?

Heaven
Moksha
Correct answer: Nirvana

Q4.
Which term refers to the different parts of a thought?

Meditation
Mindfulness
Correct answer: Skandhas (aggregates)

Q5.
The Cycle of Samara is a Buddhist & Hindu concept. True or False?

False
Correct answer: True