Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the story of Job and explain how Christians understand suffering through this story.

      Key learning points

      1. The book of Job in the Old Testament contains important teachings about evil and suffering for Christians.
      2. Job is a righteous man and his suffering is not a result of personal sin.
      3. The devil plays a role in Job's suffering, however, his suffering is ultimately a test from God.
      4. Many Christians interpret the story of Job as suggesting that evil and suffering can be a test of faith.
      5. Some Christians focus on God's power and control, and how God brings hope and restoration, shown in the story of Job.

      Keywords

      • Faith - believing in something strongly; complete trust or confidence in something

      • Job - a key figure in the Old Testament who is central in the Book of Job, which explores suffering, faith, and God’s justice

      • Suffering - the experience of pain or distress

      Common misconception

      The story of Job shows that God causes suffering.

      For many Christians, the story of Job shows that Satan (the devil) is one cause of suffering, but that God may allow suffering to test humans, or for a greater purpose which may be a mystery to humans.

      Teacher tip

      You may wish to extend students' learning by referring to specific quotes/passages from the book of Job to support learning cycle one.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Christians believe that God is , meaning he is all good and kind.

      Correct Answer: loving, Loving

      Q2.
      Many Christians believe evil entered the world through the first ...

      Correct Answer: sin, Sin

      Q3.
      What does the word omniscient mean?

      knows the future but not the past
      can do anything at any time
      Correct answer: all knowing

      Q4.
      The devil is just a symbol and not part of Christianity.

      Correct answer: False – some Christians believe the devil is a fallen angel.
      True – Christians don’t believe the devil exists.
      False – the devil is only found in other religions.

      Q5.
      What is the inconsistent triad?

      Correct answer: an argument about God’s nature and evil
      a story about three gods
      a rule about creation

      Q6.
      Why do many Christians believe evil exists today?

      humans are not clever enough to avoid it
      Correct answer: humans misuse their free will
      the devil forces everyone to do wrong

      6 Questions

      Q1.
      Match the keyword to its correct definition.

      Correct Answer:faith,believing strongly in someone or something

      believing strongly in someone or something

      Correct Answer:Job,Old Testament person whose story explores pain and trust in God

      Old Testament person whose story explores pain and trust in God

      Correct Answer:suffering,the experience of pain or distress

      the experience of pain or distress

      Q2.
      What did Satan say about Job at the beginning of the story?

      Correct answer: he only worshipped God because he was blessed
      he was not really a believer
      he would never suffer like others

      Q3.
      What is one message many Christians take from the story of Job?

      suffering always means punishment
      Correct answer: suffering may be a test of faith
      Job caused his own suffering

      Q4.
      What happened to Job at the end of his story?

      he lost his faith completely
      his suffering continued forever
      Correct answer: he was blessed with more than he had before

      Q5.
      Christians believe God is in control. What shows this in Job’s story?

      Satan acted alone
      Correct answer: Satan needed God’s permission to test Job
      Job blamed God for everything

      Q6.
      The story of Job shows that suffering is always caused by God.

      Correct answer: False – suffering may be allowed by God for a bigger reason.
      True – God always causes suffering.
      False – suffering is always random and pointless.

      To help you plan your 8 religious education lesson on: Job and suffering, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...