Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can analyse whether the idea of religion makes sense when examining Japanese worldviews.

      Key learning points

      1. Surveys consistently state that most Japanese identify as non-religious.
      2. However, many Japanese people commonly engage with both Shinto and Buddhist ceremonies in their lives.
      3. Religion is often seen as more about cultural identity rather than belief in Japan.
      4. Smart's dimensions can be applied to the Shinto tradition in deciding if it is a religion or not.

      Keywords

      • Dimensions - for Smart, these are the different aspects or parts that make up a religion

      • Kami - 'spirit' or 'superior' in Japanese and refers to all spiritual entities worshipped in the Shinto religion

      • Mushukyo - in Japan this refers to 'non-belief', describing people who don't affiliate with organised religions

      • Shinto - literally means 'the way of the gods' and is seen as the indigenous 'religion' of Japan

      Common misconception

      That everyone in Japan is not religious.

      Many people state they are 'mushukyo', which is often translated as non-religious but often means that they are not affiliated to just one religion exclusively, but take part in rituals and practices from across different religions.

      Teacher tip

      Students can research what happens in various yearly festivals in Japan and see the Shinto, Christian and / or Buddhist influences on these.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What did Ninian Smart propose to help study religion?

      two commandments
      Correct answer: seven dimensions
      one definition

      Q2.
      Which of the following can Smart’s dimensions be applied to?

      Correct answer: theistic, non-theistic and secular worldviews
      only theistic religions
      only Christianity

      Q3.
      Smart used as a secular example to show the dimensions at work.

      Correct Answer: nationalism, Nationalism

      Q4.
      What is one key strength of Smart's dimensional model?

      It overlooks diversity.
      Correct answer: It offers a structured method for examining religion.
      It supports a single religious tradition.

      Q5.
      One criticism of Smart’s model is the 'cabinet of '.

      Correct Answer: curiosities, Curiosities

      5 Questions

      Q1.
      What word do many Japanese use to describe themselves?

      secularist
      kami
      Correct answer: mushukyo

      Q2.
      A major tradition in Japan is ...

      Correct Answer: Shinto, shinto

      Q3.
      Many people engage in both Shinto and ceremonies.

      Correct Answer: Buddhist, buddhist

      Q4.
      Why do some Japanese people choose Christian weddings?

      Correct answer: for blessings
      for the traditional music
      to become church members

      Q5.
      According to Ninian Smart's framework, what does Shinto place less emphasis on compared to some other religions?

      sacred spaces
      ritual practice
      Correct answer: detailed doctrinal belief

      To help you plan your 10 religious education lesson on: The place of religion in Japan, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...