Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate whether ethical veganism could qualify as a religion based on existing definitions and in comparison to the Jain faith.

      Key learning points

      1. Ethical vegans exclude all forms of animal exploitation, as far as is possible.
      2. Ethical veganism is recognised in UK law as a philosophical belief protected by the Equality Act.
      3. Ahimsa and not harming any life is central to the Jain religion.
      4. We can compare Jainism and ethical veganism to better understand how religion can be defined.

      Keywords

      • Ahimsa - without harm; the principle of being non-violent

      • Ethical veganism - choosing to live without exploiting animals in any way

      • Jain - a dharmic religious tradition with a high commitment to ahimsa

      • Protected characteristic - nine characteristics protected by the Equality Act of 2010

      Common misconception

      That ahimsa only relates to not harming animal life.

      Ahimsa relates to not harming any living thing, so can include humans, animals and plants if someone considers that a living thing.

      Teacher tip

      Students could further research the court case that decided ethical veganism was a 'philosophical belief' and other such cases, for example, around climate change.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Many Japanese identify as ...

      Correct Answer: mushukyo, Mushukyo

      Q2.
      Which is a major tradition in Japan?

      Sikhi
      Correct answer: Shinto
      Hinduism

      Q3.
      Why do some Japanese couples choose Christian-style weddings, despite most of the population identifying as mushukyo?

      for legal reasons
      Correct answer: for cultural blessings
      to gain political favour

      Q4.
      Some Japanese hold beliefs about gods and ...

      Correct Answer: karma, Karma

      Q5.
      In what way does Shinto typically differ from many other organised religions?

      It lacks community identity.
      It lacks complex rituals and sacred spaces.
      Correct answer: It places less emphasis on formal doctrinal belief.

      6 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its meaning.

      Correct Answer:ahimsa,without harm; the principle of being non-violent
      Correct Answer:ethical veganism,not exploiting animals in any way
      Correct Answer:Jain,a dharmic religious tradition with a commitment to ahimsa
      Correct Answer:protected characteristic,protected by the Equality Act of 2010

      Q2.
      Ethical veganism is protected under the Act 2010.

      Correct Answer: Equality, equality

      Q3.
      Ahimsa is central to which religion?

      Islam
      Correct answer: Jainism
      Christianity

      Q4.
      According to Jain belief, what does harming living beings result in?

      freedom
      Correct answer: more karma
      wealth

      Q5.
      What core values do Jainism and ethical veganism have in common?

      rejecting modern technology
      the separation of religion and politics
      Correct answer: a commitment to reducing harm to animals

      Q6.
      What does the idea of a vegan 'awakening' refer to?

      Correct answer: a strong emotional realisation about animal harm
      studying animal nutrition
      looking at animal sleep patterns

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Veganism: could it be seen as a religion?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...