Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can define secularism and describe advantages and disadvantages of secularism.

      Key learning points

      1. In a secular society, religion and belief do not impact how society is run.
      2. The principle is that everybody is equal and free to believe or not believe as they wish.
      3. Secularism is not opposed to religion, though many secularists are atheists.
      4. Secularists do not think there should be allowances or distinctions made based on religion.
      5. This could be a contradiction in practice, as freedom of religion implies that religious needs are able to be met.

      Keywords

      • Atheist - someone who does not believe in God or any gods

      • Freedom of religion - the right to practise a religion, change religion, or have no religion without interference

      • Pluralism - the belief that many different religions, beliefs, and ways of life can coexist equally in one society

      • Secularism - the principle that religion and belief should not influence how society or government is run

      Common misconception

      That only atheists support secularism.

      Many religious people support secularism as it allows for all religions to be treated equally within a state.

      Teacher tip

      Students could research how the principles of secularism have been applied in other countries and create a table to compare the approaches. Countries such as Turkey and the United States could be compared.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Who is the head of the Church of England?

      Correct answer: the Monarch
      the Pope
      the Prime Minister

      Q2.
      Some people identify as Christian rather than religious.

      Correct Answer: culturally, Cultural

      Q3.
      Non-practising Christians may still believe in ...

      Correct Answer: God, god

      Q4.
      What does ethno-religious mean?

      only about ethnicity
      only about belief
      Correct answer: linked to ethnicity and religion

      Q5.
      Which Jewish festival is connected with heritage?

      Hanukkah
      Yom Kippur
      Correct answer: Passover

      5 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its correct meaning:

      Correct Answer:atheist,someone who does not believe in God or any gods
      Correct Answer:pluralism,different religions, beliefs or ways of life coexisting equally
      Correct Answer:secularism,religion or beliefs should not influence how society is governed

      Q2.
      What does secularism protect?

      one religion
      religious law
      Correct answer: freedom of belief

      Q3.
      Who can support secularism?

      Correct answer: anyone
      atheists only
      religious people only

      Q4.
      Secularism supports equality before the ...

      Correct Answer: law, Law

      Q5.
      Why might secularism be contradictory?

      It ignores freedom.
      It bans belief.
      Correct answer: It limits religious needs.

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Secularism: a desirable way of life?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...