Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Sentience and animal consciousness

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how philosophers and scientists use evidence to argue for different positions about conciousness in animals.

      Key learning points

      1. There is much deabte amongst scientists as to whether animals have conciousness.
      2. The debate centres on the defintion of conciousness and the evidence for it.
      3. Some scientists and philosophers prefer the term sentience.
      4. Different understandings lead to different attitudes towards animals.

      Keywords

      • Awareness - noticing or knowing something is happening

      • Consciousness - the state of being aware of and able to think about one's existence, thoughts and surroundings

      • Sentience - the capacity to experience pain or pleasure

      • Suffering - the experience of pain or distress

      Common misconception

      Sentience and consciousness mean the same thing.

      Sentience refers to the ability to feel pain or pleasure, but consciousness is broader; it can include awareness, self-reflection and thought.

      Teacher tip

      Encourage students to use the terms consciousness and sentience in discussions about how animals should be treated.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Descartes' evil demon is a thought , not a real creature.

      Correct Answer: experiment, Experiment

      Q2.
      In Hilary Putnam’s ‘brain in a vat’ experiment, the brain receives experiences through:

      Dreams
      Correct answer: Wires and computers
      Emotions

      Q3.
      Descartes argued that thinking proves a person’s...

      Correct Answer: existence, Existence

      Q4.
      Which philosopher is most associated with dualism?

      David Hume
      JJC Smart
      Correct answer: René Descartes

      Q5.
      According to physicalism, mental states are states.

      Correct Answer: brain, Brain

      5 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its meaning:

      Correct Answer:Awareness,noticing or knowing something is happening
      Correct Answer:Consciousness,the state of being aware
      Correct Answer:Sentience,the capacity to experience pain or pleasure
      Correct Answer:Suffering,the experience of pain or distress

      Q2.
      Some people say animal behaviour shows consciousness; others say it is just...

      Correct Answer: instinct, Instinct

      Q3.
      Which animals are often used as examples of advanced cognition?

      Frogs and worms
      Caterpillars and moths
      Correct answer: Primates, dolphins, crows, and elephants

      Q4.
      Sentience provides a moral basis for concerns.

      Correct Answer: welfare, Welfare

      Q5.
      Peter Singer’s view leads to an ethical focus on:

      Correct answer: Reducing suffering for all sentient beings
      Increasing human dominance
      Ignoring animal pain

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Sentience and animal consciousness, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...