Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how rapid technological change is shaping the future of being human and how people with different worldviews might respond to this.

      Key learning points

      1. We are living through a period of unprecedented technological change.
      2. The speed of change can be seen in the growth of the online world, AI and advances in robotic technology.
      3. This raises philosphical and theological questions about what it is to be human and how we relate to each other.
      4. People with different religions and worldviews may have concerns or see opportunities in this possible future.

      Keywords

      • Consciousness - the state of being aware of and able to think about one's existence, thoughts and surroundings

      • Human - a conscious and sentient member of the species Homo sapiens capable of language, culture and complex social interaction

      • Technology - tools, machines, or systems that humans create to solve problems or extend what they can do

      Common misconception

      Students may think technological change is mainly about new devices.

      Technological change isn’t just about creating new devices. As technology becomes more closely linked with human bodies and daily life, it can influence how people see themselves and their abilities.

      Teacher tip

      Use quick comparisons between real technologies and the human abilities they imitate. For example, facial recognition and human face recognition, predictive text and human language intuition, navigation apps and human spatial memory.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Dyes and fragrances are examples of artificial .

      Correct Answer: materials, Materials

      Q2.
      Where might robots be used?

      Correct answer: homes, workplaces and medicine
      only in science labs
      only in space

      Q3.
      The novel, 'Klara and the Sun' explores whether robots can have .

      Correct Answer: consciousness, Consciousness

      Q4.
      Conscious beings can reflect and make .

      Correct Answer: decisions, Decisions

      Q5.
      Why might robot behaviour be misleading?

      it is random
      it is emotional
      Correct answer: it is programmed

      5 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its meaning:

      Correct Answer:consciousness,the state of being aware of and able to think about one's existence
      Correct Answer:human,a conscious and sentient member of the species Homo sapiens
      Correct Answer:technology,tools, machines, or systems that humans create to solve problems

      Q2.
      New may change how humans think in the future.

      Correct Answer: technologies, Technologies, technology

      Q3.
      What is a possible drawback of heavy technology use?

      increased empathy
      Correct answer: reduced direct experience
      stronger personal relationships

      Q4.
      Why do religious worldviews value humans?

      humans are intelligent
      humans are efficient
      Correct answer: humans are created by God

      Q5.
      Technology may change what it means to be .

      Correct Answer: human, Human

      To help you plan your 11 religious education lesson on: The future of being human, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...