Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The nature and importance of diverse places of worship for Buddhists

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the nature, purpose and importance of different places of worship for Buddhists today.

      Key learning points

      1. Buddhist places of worship include: temples, gompas, viharas and shrines.
      2. Buddhist places of worship share many features, including meditation halls, shrines, libraries and stupas or pagodas.
      3. The Kimsila Sutta highlights the importance of learning the Buddha's Dhamma.
      4. Buddhists may attend a place of worship to make offerings to the Buddha.
      5. Places of worship are important for offering Dhamma and meditation classes, which can support lay Buddhists.

      Keywords

      • Gompa - a Tibetan monastery associated with learning and studying the Dhamma

      • Monastery (vihara) - a building that houses monks and nuns; it may have space for study, as well as accommodation

      • Shrine - a room or part of a room which contains a Buddha rupa, candles, an incense burner, and sometimes other offerings

      • Temple - a structure/building for religious or spiritual activities, such as meditation

      Common misconception

      All Buddhist places of worship have the same features and purpose.

      Buddhist places of worship differ in appearance, size and function. This is often dependent on the location and which school of Buddhism it belongs to.

      Teacher tip

      Print images of different features and places of Buddhist worship. Ask pupils to annotate the pictures to consolidate learning in the lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its correct meaning.

      Correct Answer:Buddha,the one who has reached enlightenment

      the one who has reached enlightenment

      Correct Answer:Dhamma,teachings and truth from the Buddha

      teachings and truth from the Buddha

      Correct Answer:meditation,training the mind

      training the mind

      Q2.
      The is the name for the Buddhist community.

      Correct Answer: Sangha, sangha

      Q3.
      What does 'enlightenment' mean in Buddhism?

      being rich and powerful
      Correct answer: understanding the truth and ending suffering
      reading all of the Buddhist scriptures

      Q4.
      Which symbol is often used to represent the Eightfold Path?

      Correct answer: a wheel
      a tree
      a star

      Q5.
      What is the name of the sacred texts in Buddhism?

      Correct answer: the Tripitaka
      the Torah
      the Bible

      6 Questions

      Q1.
      A is often the centre of a Buddhist community.

      Correct Answer: temple, Temple

      Q2.
      A is a place where monks and nuns live and study.

      Correct Answer: monastery, Monastery

      Q3.
      A is a special space used to honour the Buddha.

      Correct Answer: shrine, Shrine

      Q4.
      What is the purpose of a Buddhist gompa?

      it's a place for farming
      it's a place for shopping
      Correct answer: it's a place for learning the Dhamma

      Q5.
      According to the 2021 census, what percentage of people in England and Wales are Buddhist?

      Correct answer: 0.5%
      2%
      10%

      Q6.
      Do all Buddhist temples look and work the same?

      yes, they follow one design everywhere
      Correct answer: no, they vary by tradition and country
      yes, they are copied from ancient plans

      To help you plan your 10 religious education lesson on: The nature and importance of diverse places of worship for Buddhists, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...