New
New
Lesson 2 of 4
  • Year 1

We are all equal

I can describe the ways in which I am the same as those around me.

Lesson 2 of 4
New
New
  • Year 1

We are all equal

I can describe the ways in which I am the same as those around me.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. We should be kind to everyone at school.
  2. People are important, no matter what they look like or who they are.
  3. We should try to make other people feel welcome at school.

Keywords

  • Kind - treating other people well and thinking about their feelings

  • Important - something that matters a lot

  • Welcome - to welcome someone is to happily invite them in and make them feel comfortable and as if they belong

Common misconception

Everyone feels welcomed at school.

Some people need extra support to feel welcomed and included. Making extra effort to support friends is important and kind.


To help you plan your year 1 RSHE (PSHE) lesson on: We are all equal, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Make a plan for how you might make new pupils at your school feel welcome and agree it as a class.
Teacher tip

Equipment

Content guidance

  • Depiction or discussion of peer pressure or bullying

Supervision

Adult supervision recommended

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Match the word to the definition.

Correct Answer:unique,being one of a kind or different from others

being one of a kind or different from others

Correct Answer:different,not the same as something else

not the same as something else

Correct Answer:included,when someone is invited and welcomed into a group or situation

when someone is invited and welcomed into a group or situation

Q2.
How do you feel when someone is nice to you?

Correct answer: happy and good
sad and worried
angry and upset

Q3.
Which statements are true?

We should only be friends with people who are the same as us.
Correct answer: It's good to have different friends.
Correct answer: We can learn new things from having different friends.
Having different friends is boring.

Q4.
Which ways would stop us from finding out more about people?

by asking questions
Correct answer: by ignoring them
by listening to what they say
Correct answer: by not talking to a new class member

Q5.
Match the feeling with what might cause it.

Correct Answer:happy,when someone includes you in their game

when someone includes you in their game

Correct Answer:sad,when someone leaves you out of a game

when someone leaves you out of a game

Correct Answer:scared,when you don't know anyone

when you don't know anyone

Q6.
When you see someone sitting alone, they might be feeling ...

Correct Answer: lonely, scared, worried, upset, sad

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Match the words to the definitions.

Correct Answer:kind,treating other people well and thinking about their feelings

treating other people well and thinking about their feelings

Correct Answer:important,something that matters a lot

something that matters a lot

Correct Answer:welcome,to invite someone in, make them feel comfortable & as if they belong

to invite someone in, make them feel comfortable & as if they belong

Q2.
What things might people have in common with each other?

we all look the same
Correct answer: we all have feelings
Correct answer: we all want to feel cared for and included
we all have the same family

Q3.
Why is it important to welcome others?

It helps people to feel sad.
It helps people to feel left out.
Correct answer: It helps people to feel happy and cared for.
Correct answer: It helps people to make friends.

Q4.
People are , no matter what they look like or who they are.

Correct Answer: important, special

Q5.
Which statements are true?

Correct answer: Not everyone feels welcomed at school.
Correct answer: Some people need more support to feel welcomed.
Everyone always feels welcomed at school.
There's nothing we can do to help people feel welcomed.

Q6.
How can we help other people to feel welcomed?

by laughing at them
by ignoring them
Correct answer: by asking them to play with us
Correct answer: by smiling and saying 'hello'
Correct answer: by showing them around