Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how to respond positively when I feel an emotion.

      Key learning points

      1. Emotions change how we feel and react.
      2. Our bodies react to different emotions.
      3. It is important to identify which emotions we are feeling.
      4. There are a range of things you can do on your own to manage your feelings.
      5. You can always ask for help if your feelings feel too big.

      Keywords

      • Change - the way things become different to how they used to be

      • React - the way you behave because of how you feel

      • Identify - to spot something or see it clearly

      • Manage - in this context, to find good ways to handle big emotions without them taking over

      Common misconception

      We always have to do something to make us feel happy if we do not feel happy.

      Sometimes we have to give our emotions space. Knowing what makes you feel happy means you know what to do when you are ready.

      Teacher tip

      Pupils could keep an emotion diary over a week so that they have regular opportunities to discuss and identify their own emotions, and see how they change during the day and across days.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:emotions,feelings we have inside, like happiness, sadness or anger

      feelings we have inside, like happiness, sadness or anger

      Correct Answer:sad,a feeling of being unhappy or without joy

      a feeling of being unhappy or without joy

      Correct Answer:angry,feeling annoyed or frustrated

      feeling annoyed or frustrated

      Q2.
      How can we share how we're feeling with others?

      Correct answer: by using words to describe our emotions
      by only telling people when we're feeling happy
      Correct answer: by drawing a picture of how we feel
      by keeping our emotions to ourselves

      Q3.
      What can we do to understand our emotions better?

      Correct answer: think about why we feel happy, sad, angry or worried
      think about our favourite colour
      Correct answer: talk to a trusted adult
      talk to our pet fish

      Q4.
      All of our emotions are for us to feel.

      Correct Answer: healthy, ok, okay

      Q5.
      Lucas' heart is beating faster and his hands are feeling sweaty. What emotion might he be feeling?

      Correct Answer: worry, worried, scared, fear, angry

      Q6.
      What is an emotion chart?

      Correct answer: a way for us to show how we're feeling
      a chart showing different colours
      Correct answer: a chart with pictures of different emotions on
      a way for us to show what we want to order in a cafe

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:change,the way things become different to how they used to be

      the way things become different to how they used to be

      Correct Answer:identify,to spot something or see it clearly

      to spot something or see it clearly

      Correct Answer:reaction,the way you behave because of how you feel

      the way you behave because of how you feel

      Correct Answer:manage,to find good ways to handle big emotions without them taking over

      to find good ways to handle big emotions without them taking over

      Q2.
      Emotions how we feel and react.

      Correct Answer: change

      Q3.
      How can we identify our emotions?

      Correct answer: by listening to our bodies
      by asking our younger sibling
      by asking our pet cat
      Correct answer: by noticing how we feel

      Q4.
      How can we manage our emotions?

      Correct answer: by talking about how we feel with others
      by breaking toys and shouting
      by hurting other people and being unkind
      Correct answer: by taking deep breaths and doing mindfulness activities

      Q5.
      Who can we get help from to manage our emotions?

      pets
      Correct answer: trusted adults
      younger siblings

      Q6.
      Which statements are false?

      It's ok to feel sad, angry or worried.
      Correct answer: We always have to be happy.
      Correct answer: We have to manage our feelings alone.
      We can get help to manage our feelings.

      To help you plan your 1 RSHE (PSHE) lesson on: Managing our feelings, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...