New
New
Lesson 1 of 4
  • Year 1

Feeling safe

I can describe where I feel safe and who I can talk to if I need help.

Lesson 1 of 4
New
New
  • Year 1

Feeling safe

I can describe where I feel safe and who I can talk to if I need help.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. We should feel safe at home and at school.
  2. We need food, water and rest to be safe and well.
  3. We need support to be safe and well.
  4. We all need slightly different things to feel safe and well.

Keywords

  • Safe - something that won’t hurt us

  • Home - the place or places where we live

  • Support - to provide help and encouragement to others

Common misconception

Everyone needs the same thing.

Although our basic needs are the same, we all need slightly different things to be happy.


To help you plan your year 1 RSHE (PSHE) lesson on: Feeling safe, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Pupils' expectations around support and safety will vary significantly. However, no child should be regularly worried or anxious about their home life; children that are worried should receive support for them and their family.
Teacher tip

Equipment

Content guidance

  • Depiction or discussion of peer pressure or bullying

Supervision

Adult supervision recommended

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Match the word to the correct definition.

Correct Answer:family,the people we live with and may be related to

the people we live with and may be related to

Correct Answer:safe,something that won't hurt us

something that won't hurt us

Correct Answer:happy,a feeling of joy or gladness

a feeling of joy or gladness

Q2.
We should be kind to at school.

Correct Answer: everyone, others, people, friends, teachers

Q3.
School rules help to keep us ...

Correct answer: safe
unsafe
sad
Correct answer: happy

Q4.
Every family is ...

the same
Correct answer: different
Correct answer: special
big

Q5.
Who keeps us safe?

our games and toys
our clothes and shoes
Correct answer: our parents and carers
our younger siblings

Q6.
Match the example to whether it shows someone feeling safe at home, at school or at both places.

Correct Answer:at home,"My dad helps me when I'm scared of the dark."

"My dad helps me when I'm scared of the dark."

Correct Answer:at school,"When I was upset, one of the teaching assistants helped."

"When I was upset, one of the teaching assistants helped."

Correct Answer:both,"I can ask trusted adults for support."

"I can ask trusted adults for support."

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Match the word to the definition.

Correct Answer:home,the place or places where we live

the place or places where we live

Correct Answer:support,to provide help and encouragement to others

to provide help and encouragement to others

Correct Answer:trusted adult,someone we know offline who makes us feel safe and can help us

someone we know offline who makes us feel safe and can help us

Q2.
We should feel safe at and at school.

Correct Answer: home

Q3.
What do we need to feel safe and well?

Correct answer: support
lots of clothes
Correct answer: healthy food and rest
Correct answer: a safe place to live
the latest toys

Q4.
Which statements are true?

We all need the same things to feel safe and well.
Correct answer: We all need slightly different things to feel safe and well.
We are all the same.
Correct answer: We are all different.

Q5.
When we feel safe, we might:

have a tummy ache
Correct answer: smile and laugh easily
Correct answer: feel relaxed, calm or happy
feel worried or scared

Q6.
Match the example to who it shows is supporting the person.

Correct Answer:friend,"Jacob supports me when I'm sad. He tells me jokes to cheer me up."

"Jacob supports me when I'm sad. He tells me jokes to cheer me up."

Correct Answer:family,"My auntie supports me by listening to me about my worries."

"My auntie supports me by listening to me about my worries."

Correct Answer:school staff,"My teacher supports me by helping me when I find something tricky."

"My teacher supports me by helping me when I find something tricky."