New
New
Lesson 4 of 4
  • Year 1

Finding help

I can explain how to get help from trusted adults if I need it.

Lesson 4 of 4
New
New
  • Year 1

Finding help

I can explain how to get help from trusted adults if I need it.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. We can get help from many people in our lives.
  2. Trusted adults are people in our family, at school or in our community who make us feel safe.
  3. If we feel unsafe, that is a sign that something is not right, and we should find support from a trusted adult.
  4. If a trusted adult does not listen to us or help us, we should keep trying until we feel heard.

Keywords

  • Support - to provide help and encouragement to others

  • Trusted adult - someone we know offline who makes us feel safe and can help us

  • Carer - someone who helps people who can't fully take care of themselves due to age, illness or disability

Common misconception

Everyone can get all that they need from their family and carers.

Sometimes, our family and carers need support from other trusted adults to look after us.


To help you plan your year 1 RSHE (PSHE) lesson on: Finding help, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Be mindful that some pupils will not be adequately supported by their families and carers. Make sure pupils know what to do if they have worries and make space for them to report worries to you or other trusted adults at school or in their communities.
Teacher tip

Equipment

Content guidance

  • Depiction or discussion of peer pressure or bullying

Supervision

Adult supervision recommended

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Match the word to the definition.

Correct Answer:home,the place or places where we live

the place or places where we live

Correct Answer:doctor,someone who is trained to help us get better when we are ill

someone who is trained to help us get better when we are ill

Correct Answer:happy,a feeling of joy or gladness

a feeling of joy or gladness

Q2.
We should feel and supported with our trusted adults.

Correct Answer: safe, happy, comfortable

Q3.
Why are rules important?

they make life boring
Correct answer: they keep us safe
Correct answer: they teach us things
they make us unhappy

Q4.
How might our family and carers support us?

Correct answer: they might listen to our feelings
they might make us feel sad
they might ignore our feelings
Correct answer: they might help us if something is tricky

Q5.
Who are the grown-ups in your family who typically take care of you every day?

teachers at school
Correct answer: adult family members or carers
people you don't know
family members who are children

Q6.
When we feel scared or worried, we need from a trusted adult.

Correct Answer: help, support

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Match the word to the definition.

Correct Answer:carer,someone who helps people who can't fully take care of themselves

someone who helps people who can't fully take care of themselves

Correct Answer:trusted adult,someone we know offline who makes us feel safe and who can help us

someone we know offline who makes us feel safe and who can help us

Correct Answer:support,to provide help and encouragement to others

to provide help and encouragement to others

Q2.
What things do children need to be happy?

Correct answer: to feel safe at home and school
to eat unhealthy food
Correct answer: to have enough time to rest and play
to go to bed late every night

Q3.
Who can help us if we need support?

strangers
Correct answer: parents and carers
Correct answer: teachers and school staff
younger siblings

Q4.
Can families and carers always give children everything they need by themselves?

Yes, families should do everything alone.
Correct answer: No, sometimes families need support from other trusted adults.
Yes, all families and carers never need support.
No, only carers need extra help from trusted adults.

Q5.
Match the trusted adult to where you might find them.

Correct Answer:your teacher,at school helping you learn

at school helping you learn

Correct Answer:your doctor,at a doctor's surgery keeping you healthy

at a doctor's surgery keeping you healthy

Correct Answer:your grandparent,at home or visiting your family

at home or visiting your family

Correct Answer:a police officer,in the community helping keep everyone safe

in the community helping keep everyone safe

Q6.
If one trusted adult doesn't listen to you or help you, what should you do?

Correct answer: keep trying by telling another trusted adult
give up and keep your worries to yourself
wait and hope they will listen later