Year 6

Time to get active!

In this lesson, we are going to be learning about the importance of exercise through the help of a very special guest! The lesson will involve getting up on our feet and measuring our heart rate before and after exercising. Our guest will then tell us how much exercise we should do everyday - you might be in for a shock! To finish the lesson, we will be creating our own exercise timetable which we can use in school to help us stick to exercising regularly!

Year 6

Time to get active!

In this lesson, we are going to be learning about the importance of exercise through the help of a very special guest! The lesson will involve getting up on our feet and measuring our heart rate before and after exercising. Our guest will then tell us how much exercise we should do everyday - you might be in for a shock! To finish the lesson, we will be creating our own exercise timetable which we can use in school to help us stick to exercising regularly!

Lesson details

Key learning points

  1. By the end of this lesson, pupils will be able to: -understand they need to perform one hour of exercise every day -realise the importance of exercise on their physical and mental wellbeing -create a timetable of when and where they will exercise throughout the week.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What is a diet?
How much food you can eat
The amount of water consumed in a day
Correct answer: The foods someone eats regularly
Q2.
How can we make sure we have a balanced diet?
Don't eat any sugars
Eat as much food as you want but burn it off through exercise.
Correct answer: Make sure we consume enough carbohydrates, fats and proteins.
Q3.
What are the benefits of having a balanced diet?
It tastes delicious
Correct answer: Keeps you full for longer and provides you with energy to last the whole day
Q4.
Which statement is true?
Correct answer: Having a balanced diet has an impact on our mental and physical wellbeing.
Having a balanced diet means we can eat whatever we want.
Having a balanced diet means you can only eat fruit and vegetables.
Q5.
If we do not eat the right foods regularly, what will happen?
We stay full for the rest of the day.
Correct answer: We will feel tired and sluggish.
We will have lots of energy.

4 Questions

Q1.
What is exercise?
A term used when someone is feeling lazy
A type of food
Correct answer: Activity requiring effort
Q2.
How do we know the exercise we are performing is effective?
It makes us tired
Correct answer: It raises our heart rate
We feel hungry after exercising
Q3.
When we exercise...
Our body shuts down
Correct answer: Our body's temperature increases causing us to sweat and our heart rate to increase
We sleep straight after
Q4.
How long should we exercise for on a daily basis?
Correct answer: 1 hour
2 hours
30 minutes