Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what the Equality Act is, and how it protects people from discrimination.

      Key learning points

      1. Each one of us is different and unique, but that's what makes us special.
      2. Treating someone unfairly because of their differences is discrimination.
      3. The Equality Act 2010 is a law which ensures that everyone is treated fairly.
      4. It is against the law to discriminate against any of the nine protected characteristics.
      5. Being curious and empathetic helps us to learn more about and celebrate our differences.

      Keywords

      • Discrimination - treating a person unfairly because of their characteristics

      • Equality Act of 2010 - the law that protects people in Britain from discrimination

      • Characteristic - an important trait or feature of a person

      Common misconception

      People often think that the Equality Act 2010 is about treating people the same.

      The Equality Act isn’t about treating people the same, but giving everyone what they need so that they have the same opportunities as other people.

      Teacher tip

      Ask pupils to think about the school rules and how they ensure that people are given the same opportunities as one another.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Everyone in our class is different in some way. Which of these is an example of a difference between people?

      having the same birthday
      Correct answer: speaking different languages at home
      living on the same street
      wearing the same school uniform

      Q2.
      Everyone deserves to be treated ...

      Correct Answer: fairly

      Q3.
      A new pupil joins your class and they look different to you. What is the best thing to do?

      ignore them because they're different
      make fun of how they look
      Correct answer: welcome them and be friendly
      only play with your existing friends

      Q4.
      Match each word to its meaning.

      Correct Answer:fair,when everyone gets what they need

      when everyone gets what they need

      Correct Answer:unique,being one of a kind or different from others

      being one of a kind or different from others

      Correct Answer:respect,treating others kindly and valuing their feelings, ideas & boundaries

      treating others kindly and valuing their feelings, ideas & boundaries

      Q5.
      If someone is being unkind to another person, you should tell a ...

      Correct Answer: trusted adult, trusted grown-up, trusted grown up

      Q6.
      In a fair classroom, which of these would a teacher do?

      only help pupils who are good at maths
      treat everyone exactly the same way
      let pupils choose whether to follow rules
      Correct answer: give each pupil what they need to learn well

      6 Questions

      Q1.
      What makes everyone special?

      we all look and think the same
      Correct answer: our different talents and interests
      doing what other people do
      being better than everyone else

      Q2.
      Match the term to its correct meaning.

      Correct Answer:discrimination,treating a person unfairly because of their characteristics

      treating a person unfairly because of their characteristics

      Correct Answer:Equality Act of 2010,the law that protects people in Britain from discrimination

      the law that protects people in Britain from discrimination

      Correct Answer:characteristic,an important trait or feature of a person

      an important trait or feature of a person

      Q3.
      What helps us celebrate our differences?

      ignoring other people’s opinions
      Correct answer: being curious and empathetic
      only spending time with people like us
      only being nice to people who look like us

      Q4.
      How many protected characteristics does the Equality Act 2010 protect people from discrimination against?

      Correct Answer: nine, 9, nine protected characteristics, 9 protected characteristics

      Q5.
      A teacher gives Georgia extra time to complete her test because of her learning difficulty. Other pupils finish in the usual time. Is this fair?

      No, because everyone should be treated exactly the same.
      No, because Georgia gets an advantage over others.
      Correct answer: Yes, because fair means giving everyone what they need.
      Yes, but only if all pupils get extra time too.

      Q6.
      Which of these statements best describes why our differences are important?

      Correct answer: Differences make us special and help us learn from each other.
      Differences divide us and cause problems.
      Differences should be hidden to fit in.
      Differences don't matter and should be ignored.

      To help you plan your 4 RSHE (PSHE) lesson on: The Equality Act, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...