Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the many different characteristics that British people can have and how this benefits our country.

      Key learning points

      1. There are many different ways to be British.
      2. Each British person has a different idea of what it means to be British.
      3. The fundamental British values give us something we can all share.
      4. Although we are all different, we can still all be British.
      5. We can choose what we want Britain to be like in the future.

      Keywords

      • British - someone from the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

      • Britain - the countries of England, Wales and Scotland

      • Fundamental - something very important and basic, like the foundation of something

      • Value - in this context, something we think is important and should guide how we behave

      Common misconception

      People can only be British if they were born in Britain.

      There are many stereotypes about being British. In reality, there are many reasons why people may identify as British, and many people have diverse cultures and ancestry.

      Teacher tip

      You may want to create a display in your classroom which links to the topic.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words with their defintion.

      Correct Answer:stereotype,an unfair belief about someone based on their characteristics

      an unfair belief about someone based on their characteristics

      Correct Answer:prejudice,to think badly of someone because of how they look or who they are

      to think badly of someone because of how they look or who they are

      Correct Answer:discrimination,treating a person unfairly because of their characteristics

      treating a person unfairly because of their characteristics

      Q2.
      How can we make someone feel welcome?

      Correct answer: Listen to them.
      Correct answer: Ask them questions.
      Correct answer: Invite them to play with us.
      Ignore them.
      Be unkind to them.

      Q3.
      Which statements are true?

      Correct answer: Discrimination because of protected characteristics is illegal.
      Feminism only improves the lives of women and girls.
      Correct answer: Reducing small acts of prejudice prevents more serious acts of hatred.
      There is nothing that we can do to challenge stereotypes and discrimination.

      Q4.
      What is culture?

      Correct answer: the way of life for a group of people, including foods and language
      the people who live and work around us
      important work that someone does for money

      Q5.
      is discrimination against disabled people.

      Correct Answer: Ableism

      Q6.
      What does it mean to be biased?

      It means that we challenge stereotypes.
      Correct answer: It means that we make assumptions about other people.
      It means that we treat everyone fairly.
      It means that we don't make assumptions about other people.

      6 Questions

      Q1.
      Match the words with their definition.

      Correct Answer:fundamental,something very important and basic, like the foundation of something

      something very important and basic, like the foundation of something

      Correct Answer:Britain,the countries of England, Wales and Scotland

      the countries of England, Wales and Scotland

      Correct Answer:value,something we think is important and should guide how we behave

      something we think is important and should guide how we behave

      Q2.
      A British person is someone from the United Kingdom of Great Britain and Northern ...

      Correct Answer: Ireland

      Q3.
      Which statements are true?

      People can only be British if they were born in Britain.
      Correct answer: There are many reasons why people may identity as British.
      Correct answer: Each British person has a different idea of what it means to be British.
      Each British person has the same idea of what it means to be British.

      Q4.
      The fundamental British values give us something we can all share. Which is not one of the fundamental British values?

      democracy
      rule of law
      mutual respect and tolerance
      Correct answer: diversity
      individual liberty

      Q5.
      Match the sentences with the correct ending.

      Correct Answer:Although we are all different...,we can all still be British.

      we can all still be British.

      Correct Answer:We can choose what we want Britain...,to be like in the future.

      to be like in the future.

      Correct Answer:Everyone who is British...,should uphold the British values.

      should uphold the British values.

      Q6.
      Which person does not likely identify as British?

      Correct answer: I live in France and have never lived in Britain.
      I live in Scotland and was born here.
      I was born in England, but I moved to Wales when I was little.
      Even though I live in Australia now, I grew up in Britain.

      To help you plan your 6 RSHE (PSHE) lesson on: Being British, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...