Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what discrimination means and describe how the law in Britain protects people from unfair treatment.

      Key learning points

      1. Discrimination is the unfair treatment of a person based on their characteristics.
      2. Harmful stereotypes could lead to prejudiced viewpoints or discrimination.
      3. In Britain, it is against the law to treat a person unfairly because of their characteristics.
      4. Everyone has the right to be treated fairly and with respect.
      5. The Equality Act of 2010 protects people against discrimination.

      Keywords

      • Discrimination - treating a person unfairly because of their characteristics

      • Characteristic - an important trait or feature of a person

      • Stereotype - an unfair belief about someone based on their characteristics

      • Equality Act of 2010 - the law that protects people in Britain from discrimination

      Common misconception

      The Equality Act of 2010 only protects some groups of people.

      The Equality Act protects everyone in Britain.

      Teacher tip

      You should speak to your RSHE lead or DSL before teaching this lesson. You might want to frame some explanations to align with your setting's policies.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words with their definition.

      Correct Answer:community,a group of people who live, work or spend time in the same place

      a group of people who live, work or spend time in the same place

      Correct Answer:diversity,having many different types of people together in one place or group

      having many different types of people together in one place or group

      Correct Answer:ethnicity,the group you belong to with shared culture, language and history

      the group you belong to with shared culture, language and history

      Q2.
      What is an asylum seeker?

      someone who has moved to another country, usually to live there permanently
      Correct answer: someone who has had to leave their home country due to danger
      someone from the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

      Q3.
      Which statements are true?

      Correct answer: People from all backgrounds contribute to Britain’s achievements.
      The Windrush generation arrived in Britain during the 1400s.
      Correct answer: Immigrants have been part of Britain for thousands of years.
      No one believes racist myths anymore.

      Q4.
      There are British Values.

      Correct Answer: four, 4

      Q5.
      Polly thinks that only boys can be good at science and maths. What is this an example of?

      Correct answer: a stereotype
      racism
      equality

      Q6.
      __________ is fear or hatred towards people that are from different countries, cultures or backgrounds.

      ableism
      inequality
      discrimination
      Correct answer: xenophobia

      6 Questions

      Q1.
      Match the words with their definition.

      Correct Answer:discrimination,treating a person unfairly because of their characteristics

      treating a person unfairly because of their characteristics

      Correct Answer:characteristic,an important trait or feature of a person

      an important trait or feature of a person

      Correct Answer:respect,treating others kindly and valuing their feelings, ideas & boundaries

      treating others kindly and valuing their feelings, ideas & boundaries

      Q2.
      The is a law that protects people against discrimination.

      Correct Answer: Equality Act, Equality Act (2010), Equality Act 2010, Equality Act of 2010

      Q3.
      Which statements are true?

      There are four protected characteristics.
      Correct answer: Everyone has the right to be treated fairly and with respect.
      The Equality Act only protects some groups of people.
      Correct answer: The Equality Act protects everyone in Britain.

      Q4.
      Charlie has been physically assaulted on the street because of his ethnicity. What is this an example of?

      Correct answer: a hate crime
      sex discrimination
      bullying

      Q5.
      What advice should Charlie's friend give him following a racist attack?

      Correct answer: report it to the police
      Correct answer: tell a trusted adult
      ignore it
      find the person who hurt him

      Q6.
      What year was the Equality Act passed?

      Correct Answer: 2010

      To help you plan your 6 RSHE (PSHE) lesson on: Discrimination and law in Britain, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...